Op zaterdag 25 februari hebben we als GroenLinks een fietstocht georganiseerd waarin de klimaattransitie in de landbouw en betaalbaar wonen centraal stonden.

 

Aanleiding van deze activiteit zijn de komende Provinciale Staten verkiezingen en de verkiezingen voor de waterschappen op 15 maart.

De tocht leidde langs enkele duurzame initiatieven in de gemeente. GroenLinks Provinciale Statenlid Robert Klumpes  reisde mee.

Begin fietstocht
BR6 interview met Robert Klumpes Afspelen op YouTube

Tijdens de tocht werd door BR6 een interview afgenomen van Robert Klumpes over meerdere plaatselijke knelpunten waarbij de provincie een rol vervuld: o.a. veilig verkeer, huisvesting van vluchtelingen en communicatie met de boeren in de Meije.

Allereerst werd het atelier Mayke Janssen aan de Meentweide in Reeuwijk bezocht. Dit atelier is gevestigd in een van de zeven woningen die onderdeel zijn van het project ECO-wonen. In dit project is door de keuze voor geprefabriceerde houtskelet bouwelementen er voor gezorgd dat er al tijdens de bouw minder stikstofoxide uitstoot is. De woningen zijn niet alleen "van het gas af", maar leveren zelfs energie en produceren geen CO2 of stikstofoxide. Bovendien zijn de woningen ook door de vorm van financiering betaalbaar.

Mayke Janssen
Stichting Eco-Wonen Afspelen op YouTube

Dit project is ontstaan op initiatief van Truus Koppers. In het atelier van Mayke was een expositie te zien van de onderdelen van het project. Truus en haar partner Sietse informeerden de deelnemers over alle aspecten van het project. Het initiatief verdient zeker navolging..

De aanwezige vertegenwoordiging van de lokale media (BR6) toonde ook veel interesse in het geslaagde project en zal later nog eens apart aandacht hieraan besteden.

Na dit bezoek werd de tocht vervolgd richting de Hoeve Stein, de biologische natuurboerderij van familie De Goeij, die al generaties lang boeren in het Reeuwijkse poldergebied.

De deelnemers bezochten de vrijloopstal en werden uitgebreid geïnformeerd over de doelen en de werkwijze. De hoofddoel is om rond te komen met minder vee op meer hectaren en beter beheer van het landschap Dit laatste leidt tot een grotere biodiversiteit in flora en fauna. Het was voor de deelnemers een eye-opener hoe complex het voor welwillende boeren is om op een goede duurzame manier te werken. De samenwerking met de landelijke overheid blijkt erg moeizaam. De samenwerking met Staatsbosbeheer is daarentegen goed en een zinvolle aanvulling.

De fietsroute werd voerde verder richting de Oude Rijn. Onderweg werd stilgestaan bij enkele plekken langs de Enkele Wiericke waar Staatsbosbeheer werkt aan de ecologische verbindingszone Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen. Bij de Wierickerschans eindigde de tocht..

Hoeve Stein
Hoeve Stein