GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk is geschokt door het onverwachte overlijden op 28 september van Ronald Fredriksz.

Ronald werd slechts 63 jaar. Hij is geboren in het voormalig Nederlands Nieuw Guinea.

In 2003 is hij in Bodegraven komen wonen. Vandaag hebben we afscheid genomen van Ronald. Hier waren veel leden van GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk bij aanwezig.

Ronald is een van de oprichters van GroenLinks in Bodegraven geweest. Hij is in het begin een aantal jaar penningmeester geweest. Daarnaast was hij tegelijk al als financieel specialist actief in de steunfractie. Door zijn bedachtzame inbreng daar heeft hij de bijdrage van GroenLinks aan de Raad op een hoog niveau getild.

Als steunfractielid zat hij jarenlang in de commissie financiën. Ronald is ook nog een tijd raadslid geweest.

Na de fusie met de afdeling Reeuwijk heeft na het plotselinge overlijden van Marijke Visser, Broos de Groot haar in de Raad vervangen. Toen Broos ziek werd heeft Ronald vervolgens zijn plaats ingenomen.

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen is hij gestopt met de fractie. Ronald zou weer toetreden tot het bestuur. Hij was ook net begonnen als bestuurslid van de energiecoöperatie.

Ronald heeft zijn stempel gezet op de plaatselijke politiek. Hij was de geestelijke vader van de “Fredriksznorm” naar analogie van de Zalmnorm: elk jaar een overschot op de begroting realiseren om de schulden af te lossen.

Deze norm is raadsbreed overgenomen, wat bewijst dat een kleine partij invloed kan hebben. De Fredriksznorm heeft er voor gezorgd dat de financiële positie van de gemeente flink is verbeterd.

Ronald was een deskundig mens, met een scherp strategisch en analytisch vermogen. Hij was vooral een vriendelijke man. Een overtuigd GroenLinkser die voor zijn principes stond. Hij verdedigde zijn standpunten vol overtuiging en soms met onverwachte passie.

Hij was bereid tot het sluiten van haalbare compromissen en kon bruggen bouwen. Hij luisterde goed naar de argumenten van anderen en liet zich ook overtuigen.

Ronald, we zullen je missen.

Met jou verliest GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk een van zijn oprichters, een loyaal, deskundig en betrokken lid en een warm en vriendelijk mens.

Gerard van Santen

Voorzitter