Overzicht activiteiten Groenlinks speerpunten Duurzaamheid 20 november 2016 (update 9 juli 2019)

Al in 2014 werd in een fractiebijeenkomst besloten om twee actiegroepen te vormen. Eén actiegroep houdt zich bezig met het onderwerp Participatie en de andere zet zich in voor Duurzaamheid. De afdeling ondersteunde deze aanpak.

De actiegroep Duurzaamheid besloot om zich te richten op een drietal speerpunten, te weten:

  • opwekken duurzame energie
  • laadpalen beleid en
  • duurzame producten/ streekmarkt.

De werkgroep waarin zowel bestuur (George) als fractie (Broos, Elly en Ronald) deelnamen werd als snel uitgebreid met Sietse en André. Terwijl Elly zich op de streekproducten stortte en Ronald kritische vragen opstelde over het laadpalenbeleid van de gemeente zag Sietse kans om veel informatie in te winnen over zonnepanelen en subsidiemogelijkheden hiervoor.

Het bleek al snel dat op de korte termijn de werkwijze van ZonopNederland een interessante wijze is voor stimuleren van het benutten van zonne-energie en ook een realistische wijze waarvan voorbeelden beschikbaar zijn en die veel voordelen kent. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zgn postcoderoos regeling.

Voor de uitvoering moest eenzelfde soort coöperatie worden opgericht zoals reeds in De Meije actief is. (ZonopDeMeije) Onder leiding van Sietse werd dit idee opgepakt en Broos, Truus en André sloten zich aan als bestuursleden van de coöperatie die uiteindelijk de naam ZonopReeuwijk kreeg.

Het bestuur bestaat dus nu uit Groenlinks leden maar de Coöperatie ZonopReeuwijk staat feitelijk open voor iedereen.

Vervolgens moesten enerzijds deelnemers worden gevonden en anderzijds beschikbare grote daken worden gezocht. Vooral het zoeken naar geschikte en beschikbare daken vergde veel tijd en inspanning.

Inmiddels, na veel mogelijke daken bekeken en eigenaars gesproken te hebben, heeft de coöperatie uiteindelijk de gemeente het dak van de bibliotheek in Reeuwijk Brug ter beschikking gesteld. Daar zijn 126 panelen op geïnstalleerd en er waren voldoende aanmeldingen voor deelname in de postcoderoos-regeling. Deze installatie draait nu sinds maart 2017. Ook zijn sinds maart 2018 250 panelen geplaatst op de Speel-en-Werkhoeve. En is in 2019 een derde project van 200 panelen in bedrijf gesteld op de GWV Elfhoeve. 

Naast ZonopReeuwijk is er nu ook de Energiecooperatie Bodegraven-Reeuwijk, die vooral zoekt naar de grotere bedrijfsdaken. Inwoners kunnen lid worden van de cooperatie, ook zonder zelf in te hoeven leggen om mee te doen. Allen al door lid te worden krijgt je de groene energie 4 cent per kWh goedkoper.

De werkgroep is nu op zoek naar een volgend dak met weer mogelijkheden tot inschrijving.

Broos de Groot,