Overhandiging 10-puntenlijst groenbeleid

Aanpassing groenbeleid

Overal in onze gemeente zie je ‘openbaar groen’ dat bestaat uit gras en planten die geen bloemen dragen. Door bloemen te zaaien en niet tegelijk bermen te maaien ontstaan er paden waar langs bijen zich kunnen voortbewegen en waarlangs bevruchting kan plaats vinden.

Biologische verscheidenheid in planten en dieren (bio-diversiteit) zorgt dat de hoeveelheid beschikbaar voedsel voor bijen, vlinders en andere insecten gedurende de lente, zomer en herfst toeneemt. Ook kan insecten een beter en veiliger leefomgeving geboden worden door plantsoenen en tuinen anders in te richten en te beheren.

Raadslid Robèrt Smits van GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk overhandigde daarom afgelopen zaterdag 22 april in de Zustertuin in Bodegraven een 10-puntenlijst aan wethouder Martien Kromwijk.

Hierin staat een oproep aan de gemeente om het groenbeleid van de gemeente aan te passen.

Een aantal leden en ook fractieleden van GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk zijn afgelopen zaterdag ook alvast gestart met het zaaien. Eerst in de Zustertuin en daarna op zes andere lokaties in Bodegraven-Reeuwijk. Dit in nauwe afstemming met de gemeentelijke groenvoorziening.

De komende dagen zal ook de groenvoorziening op verschillende plekken in de gemeente gaan zaaien. De fractie van GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk werkt aan een initiatiefvoorstel om, budget neutraal, een aantal veranderingen door te voeren binnen het gemeentelijk groenbeleid.

Ook vragen wij aan u als inwoner van onze gemeente jaarlijks aan de lokale zaaidag mee te werken of door zelf bloemen te zaaien, zodat de gemeente op (korte) termijn een groener, kleurrijker, geurrijker en bijen-, vlinder- en insectenrijker kan worden.

Met deze eerste lokale zaaidag is hiermee een mooi beginnetje gemaakt. GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk hoopt dat behalve de gemeente ook alle inwoners, jong en oud, de bijen, vlinders en insecten te hulp schieten en hun tuinen omtoveren in bloemrijke idylles waar deze insecten zich goed kunnen voeden en huisvesten.

Hieronder het tienpuntenplan en een paar foto's van de bloemzaaidag op 22 april 2017