De huidige camping in Reeuwijk bestaat dit jaar 12 jaar. Het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen e.o. (het Schap) is de eigenaar van de grond, maar heeft de exploitatierechten indertijd onder duidelijke voorwaarden verkocht aan een campingexploitant. Deze heeft riolering, water en elektriciteit aangelegd en ruim 300 kavels verhuurd aan stacaravans. Daarnaast verhuurde hij een aantal losse caravans en bood ruimte aan losse kampeerders. Hij heeft er goed van kunnen leven.
In 2005 heeft Green Real Estate (Zeeman) het recht op de exploitatie verkregen.

In de zomer van 2010 is een intentieovereenkomst getekend tussen de toenmalige burgemeester van Reeuwijk en Green voor de ontwikkeling van de camping. Het Schap is hierbij gepasseerd.
De raad van Reeuwijk wist wel dat er plannen waren voor renovatie, maar een definitief plan is nooit voorgelegd.
In het najaar is n.a.v. vragen van PvdA/GroenLinks verteld dat niet alle stacaravans hoefden te verdwijnen en dat er een sociaal plan zou worden gemaakt.

Tot onze verbazing heeft Zeeman in het begin van dit jaar de ruim 300 eigenaren van de stacaravans te kennen gegeven de camping uiterlijk september 2012 te verlaten. Daarbij zijn minimale tegemoetkomingen toegezegd, maar geen financiële compensatie voor schadeverliezen, b.v. de investeringen in steigers, beschoeiïngen en schuurtjes. Ook een sociaal plan ontbreekt duidelijk.
Zeeman wil een bungalowpark met ruim 300 recreatiebungalows ontwikkelen in een prijsklasse die voor de meeste stacaravaneigenaren niet betaalbaar is. Zoiets is ook al gebeurd in andere gemeenten, o.a. in Gouda.

De raad heeft nog één middel om invloed uit te oefenen op deze gang van zaken: een wijziging van het bestemmingsplan voor dit gebied zal moeten worden goedgekeurd .
Onze fractie wil daaraan slechts meewerken onder de volgende voorwaarden:
• een deel van de stacaravans kan blijven staan;
• voor de resterende stacaravans wordt een sociaal plan gemaakt;
• voor de verplaatsing van caravans, maar ook voor gedane investeringen als schuren, steigers e.d. zal een financiële compensatie gegeven moeten worden;
• een deel van de camping wordt gereserveerd voor doorgaande trekkers: caravans, campers en tenten. Immers Bodegraven-Reeuwijk wil (duurzaam) toerisme bevorderen en zal dus toeristen moeten kunnen ontvangen;
• een renovatie-, bouwplan zal aan de raad worden voorgelegd. 

Marijke Visser
juni 2012