Het uitgebreide artikel met wethouder Kees Oskam en Ester van den Bor in de Kijk op Bodegraven van 8 oktober gaf  veel aandacht  aan duurzaamheid, zelfs met enig kritiek op het resultaat.
Welke stappen heeft de gemeente tot dusver ondernomen?
Voorschriften voor duurzaam bouwen dat is effectief, maar bij: “ op het gebied van afvalscheiding gaan we stappen zetten” zet ik vraagtekens. Of is hier de tariefsverhoging mee bedoeld? Heel veel communicatie in de krant maar bijv. met die kleine afvalthermometers overtuig je weinig publiek. Gewoon maandelijkse kilogrammen papier, glas of GFT noemen is duidelijker.
 

Landelijk hebben we wel een Energieakkoord, maar als je dan per gemeente geen verplichting hebt, maak je als gemeente een duurzaamheidsnota zonder harde maatregelen om echt resultaat te bereiken.
Een Ecologische Hoofdstructuur en één natuurboerderij zijn mooie stappen maar als de mestwetgeving nu gaat verdwijnen met als gevolg een toename van de veestapel hier, gaan we er dan op vooruit?
Het gemeentelijk voorbeeld beleid schiet tekort bij het beheer van eigen gebouwen. Rapporten zijn er inderdaad genoeg en zowel gemeentehuis als de Kuil zijn opnieuw ingeregeld, maar zonder verminderd energieverbruik. Hoe zal het bij Evert’s, de Bieb en MFA uitpakken? Al jaren wachten we op een overzicht van omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) over alle gemeentelijke gebouwen.
En wat te denken van de mooie Duurzaamheidsvisie 2013 waarin de gemeente o.a. weer zegt jaarlijks 2% duurzamer te zijn en in 2023 16 % duurzame energie op te wekken zonder hiervoor een hard actieplan en registratie te hebben. Dat keurde de Raad N.B. goed, dat is toch mooiweerspelen. Concrete zaken en resultaten benoemen dat is nodig. Communicatie ? Ja, maar dan wel met harde getallen.
Misschien heeft de Duurzaamheidsmarkt nog wat opgeleverd.
Broos de Groot