Uit: Raadsvergadering 12 december
De laatste raadsvergadering van 2012 had een volle agenda met belangrijke onderwerpen, zodat het weer een lange zit werd. Hieronder de belangrijkste discussiepunten.

- Beleidskaders voorzieningen, gemeentelijk vastgoed en Nota sportaccommodaties
- Verordening Rioolheffing 2013
- Beleidsplan Openbare Ruimte 2013
- Herziening uitgangspunten bestemmingplan Buitengebied West en Noord
- Huisvestingsverordening
- Bestemmingsplan Marktstraat 23-25 en de tuin van Ghesel Grothe. Centrum Bodegraven
- Hamerstukken

Raadsspreekuur

Moniek Jonker van de ZON was de enige inspreker. Zij vroeg nogmaals aandacht voor de benarde situatie van de vakantiespelen. Door de situering van de Moskee blijft er te weinig speelplek over voor 750 kinderen.
De aanwezige raadsleden beloofden het college er op te wijzen zich aan de toezeggingen te houden: dus geen inkrimping van beschikbare ruimte, maar zoeken naar een mogelijkheid in Weideveld.

Raadsvergadering

Beleidskaders voorzieningen, gemeentelijk vastgoed en Nota sportaccommodaties

Aandacht werd gevraagd voor Heres, een vereniging met 300 leden, waarvoor tijdens en na de verbouw geen plaats meer is in het Evertshuis. Er moet een goed alternatief geboden worden.
Bij het korten van subsidies wordt er van het college verwacht dit gedifferentieerd toe te passen, omdat sommige verenigingen anders in hun voortbestaan bedreigd kunnen worden.
Het opzetten van twee stichtingen, één voor de binnen- en één voor de buitensport, vond ieder een goede zaak. Voor zwembad De Fuut denkt het college aan een oplossing met Green Real Estate; eigenaar van de camping. Deze zou De Fuut eventueel willen overdekken.

Verordening Rioolheffing 2013

Na de fusie in 2011  is er een verordening vastgesteld voor 2012. Hierin werd de berekening gemaakt op basis van de onroerendzaakbelasting. Voor de verordening van 2013, die nu voorlag, moest een nieuwe rekenmethode worden gevonden. Het raadsvoorstel gaat uit van een vast deel voor de eigenaar en een variabel deel, gebaseerd op het watergebruik, voor de gebruiker.
Eén van de gevolgen van de nieuwe rekenmethode is dat huurders in 2013 het gebruikersdeel moeten gaan betalen. De woningcoöperaties kunnen het niet verrekenen in de huur. Landelijk werkt het bij veel coöperaties ook zo. Bodegraafse huurders zijn dit niet gewend, voor hen is er daarom een nadelig effect. Voor de Reeuwijkse huurders is er een jojo effect: vroeger wel een heffing, vorig jaar niet en nu gedeeltelijk weer wel.

Beleidsplan Openbare Ruimte 2013

Het kwaliteitsniveau van de Openbare Ruimte, dus vooral de toestand van straten en wegen, wordt voor het centrumgebied, de woonwijken en het buitengebied met een stap verlaagd van A naar B. Op voorstel van de SGP blijven de begraafplaatsen en bedrijventerreinen op het huidige niveau van respectievelijk A en B. Totaal bespaart dit de gemeente ongeveer € 1 miljoen per jaar. Na een jaar gaan we evalueren hoe dit uitpakt.

Herziening uitgangspunten bestemmingplan Buitengebied West en Noord

Het vaststellen van de uitgangspunten voor een nieuw bestemmingsplan is nodig, vinden wij, maar we moeten opletten dat er geen zaken in komen die in het definitieve bestemmingsplan weer teruggedraaid moeten worden. GroenLinks vond de voorgestelde verruiming van uitbreidingsmogelijkheden te ver gaan en diende twee amendementen in. Eén tegen het vergroten van het bouwvlak voor grondgebonden veehouderij van 1,6 naar 2 ha. De andere beperking wilden wij waar het gaat om de mogelijkheid om de woninginhoud te vergroten van 650 m3 naar 1000 m3. De onderbouwing voor de grote verruimingen vonden we te mager en de gevolgen moeilijk te overzien. Andere partijen hadden zich in de commissievergadering ook kritisch hierover uitgelaten. GroenLinks wil een tussenstap maken voor de komende 10 jaar. De SGP stelde voor om eerst eens te kijken bij de buurgemeenten. Dit gaat het college nu doen.
Het nieuwe bestemmingsplan West en Noord gaat over driekwart van ons grote buitengebied. Agrarische bedrijfsuitoefening blijft daar de hoofdfunctie. Nevenactiviteiten en recreatie krijgen wel beperkte ruimte.

Huisvestingsverordening

Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en vestiging in Bodegraven-Reeuwijk niet te belemmeren, werd tot ruimere regels in de verordening besloten. Alleen voor de huurwoningen wilden enkele partijen de zogenaamde 4 weken grens voor onze eigen woningzoekenden niet laten vervallen. Het betekent dat voor de eerste 4 weken dat een huurhuis op de markt komt, ingezetenen van onze gemeente voorrang krijgen. Ook de huurdersvereniging was tegen afschaffing. Stemming gaf de doorslag: het zogenaamde 4 weken hekje wordt gehandhaafd. GroenLinks stemde voor afschaffing. De reden hiervoor is te komen tot gelijke regels voor alle woningzoekenden, zoals buurgemeenten dit ook doen.


Bestemmingsplan Marktstraat 23-25 en de tuin van Ghesel Grothe   Centrum Bodegraven

Er in getuind, letterlijk en figuurlijk. Slechts enkele partijen probeerden op de laatste raadsvergadering nog iets te behouden van de oude grote groene binnentuin met zo’n historisch verleden. Voor maar 6 appartementen tot 4 hoog hakken de plaatselijk ontwikkelaars de tuin van Ghesel Grothe geheel in stukken, rooien alle bomen en struiken en maken er een parkeerterrein met garages van. De wethouder gaf als argument dat de vele garages en opstallen nodig zijn om het financieel haalbaar te maken voor de projectontwikkelaar. Is dat een reden om dit allemaal goed te keuren? Welke belangen halen we hier door elkaar? Met pijn en moeite kwam er wel een toezegging: voor de nog geplande 3e fase, met 8 appartementen boven de bestaande winkels aan de Marktstraat, worden 12 parkeerplekken gereserveerd. Maar wie gelooft in die 3e fase? De projectontwikkelaar bouwt nu gewoon alle garages en de rest moeten we afwachten. De 2000 m2 tuin verdwijnt en het aanzien van de Marktstraat zal daarna grotendeels blijven wat het is, dat verwachten omwonenden en GroenLinks.
Een heel klein succesje werd nog geboekt met het door Burgerbelangen en GroenLinks ingediende amendement, want de goothoogte langs de tuinen van omwonenden wordt tot 3 meter beperkt.

Hamerstukken

Dit waren diverse stukken over financiën en belastingverordeningen, en een stuk waar we als GroenLinks als enige tegenstander een stemverklaring over aflegden. Dat was tegen de grondverwerving Bodegraven Oost, de zogenaamde Groene Afronding. De stemverklaring luidde:

"Met de grondverwerving Bodegraven Oost ten behoeve van de groene afronding kunnen we niet instemmen. Dit gebied is onderdeel van het Oude Rijnzone project. Omdat we ons steeds tegen de cluster Bodegraven, maar specifiek tegen het Werklint Nieuwerbrug hebben verzet, menen we nu ook tegen de groene afronding te moeten stemmen.
We menen dat een herijking in het kader van de Oude Rijnzone noodzakelijk is gezien de huidige economische situatie en bouwbehoefte, ondanks alle subsidies zal deze geplande grondverwerving de gemeente in de toekomst geld gaan kosten. De Grondverwerving zouden we stoppen en aan het gebied zelf is geen behoefte."

Robèrt Smits en Broos de Groot