Zo gaat het college aan het werk met vijf wethouders en een burgemeester die wethouderstaken krijgt. ‘Onbegrijpelijk’, zegt Smits, ‘We zitten met een 10 tot 15 jaar oplopende schuld en rentebetalingen’. 'Vergelijkbare gemeenten doen het met drie of vier wethouders. Structureel kost ons dit tonnen per jaar meer. Er ontbreekt totaal een gevoel van realisme en de rekening betaalt de burger.'
Om de oplopende schuldenpositie van de gemeente te keren stelt GroenLinks voor een overschot op de begroting te creëren, zodat schulden eerder afgelost kunnen worden en er ruimte kan ontstaan voor tegenvallers en nieuw beleid.
De kritiek van GroenLinks op het gebied van duurzaamheid betreft het ontbreken van concrete doelstellingen. ‘De ambitie om Groene Zakenstad in 2018 te worden’, een hoofdpunt uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks, ‘geeft veel meer duidelijkheid en richting’, aldus Smits.
Ook op het sociaal domein -waar in 2015 de WMO/AWBZ, Jeugdzorg en Werk en Inkomen onder verantwoordelijkheid van de gemeente komen- spreekt uit het programma weinig aspiratie, vindt Smits. ‘Amper een half jaar voor de invoering weten we niet waar we aan toe zijn. Hoe willen we het aantal probleemgezinnen verminderen?’.
‘Hoe willen we voorkomen dat jongeren in onze gemeente jaarlijks bijna 1000 keer een beroep doen op een vorm van hulp en zorg?’
‘Hoe zorgen we dat ouderen maximaal deel kunnen nemen aan het maatschappelijk leven?’
Dit zijn de vragen waar deze coalitie in de ogen van GroenLinks geen antwoord op heeft. Het coalitieprogramma komt niet verder dan een paar goede intenties en dient snel opgevolgd te worden door een heus uitvoeringsprogramma, waarin keuzes worden gemaakt .
De fractie van GroenLinks zal constructief meewerken aan zo'n programma als duidelijk is welke doelen er gesteld en welke keuzes er worden gemaakt.