Een meerderheid van de 418 gemeenten was vandaag tegen het onderdeel in het bestuursakkoord over de sociale werkplaatsen, de zogenoemde ‘Wet Werken naar Vermogen’, waarin afspraken staan tussen het Rijk en de gemeenten.
GroenLinks is verheugd dat gemeenten de kant van wajongers, wsw'ers en arbeids-gehandicapten hebben gekozen.

 

Het besluit van de VNG is geen oppositiestem tegen het kabinet, maar een stem voor het aan het werk helpen van mensen die aan de kant staan. “Staatssecretaris De Krom moet terug naar de tekentafel en komen met een plan om mensen een retourtje arbeidsmarkt te geven en geen enkeltje Rutte-uitkering".

GroenLinks vindt dat participatie de beste sociale zekerheid is. Ruim 2 miljoen mensen met een arbeidsbeperking en afstand tot de arbeidsmarkt kunnen aan het werk in Nederland. Daarvoor is vaak eerst een investering in mensen nodig door het bieden van begeleiding op maat, werk, stage of scholing.

De focus in Nederland moet liggen op wat je nog wel kan, niet op wat je niet kan. Wie mensen echt aan het werk wil krijgen bezuinigt niet op participatie, maar bezuinigt op uitkeringen door mensen aan een baan te helpen.

Ons standpunt is dus niet gewijzigd. We zijn blij dat veel gemeenten dit zo zien. De discussie moet terug naar de Tweede Kamer.

zie ook RTV Bodegraven

zie ook Bodegraven-Reeuwijk stemt voor bestuursakkoord