De fractie van GroenLinks heeft in de vergadering van 14 oktober j.l. twee moties m.b.t. vluchtelingen ingediend en een derde (van de coalitie) gesteund. De eigen moties hadden betrekking op vluchtelingenproblematiek en het faciliteren van het vluchtelingenwerk.
In de eerste van deze moties riep de fractie college op om zich pro-actief en gastvrij op te stellen m.b.t. het opnemen van vluchtelingen en om de extra taakstelling vanwege huisvesting van vluchtelingen zo goed mogelijk in te vullen.
Dit in samenwerking met de woningstichtingen en via eventuele uitbreiding van het woningbestand of bewoonbaar maken van kantoorpanden. Daarnaast ook het actief stimuleren van ontmoetingen tussen de bevolkingsgroepen.
Deze motie werd breed opgepakt. Slechts de VVD stemde tegen omdat ze dit wel wilden doorvoeren voor statushouders maar niet voor crisisopvang. Dat ging de VVD evewn te snel en zij gaven aan hier t.z.t., wanneer dat dit daadwerkelijk aan de orde komt, over te willen debatteren. Dit niet wetende dat een paar dagen later er een aantal bussen met vreemdelingen voor de Meerkoet zouden staan voor noodopvang en...... dus zonder extra debat wel prima werden opgevangen.
De tweede motie ging over het op orde brengen van de dienstverlening door vluchtelingenwerk, Buro Bousa, taalcoaches en andere uitvoeringsorganisaties vanwege de nieuwe taakstelling.
Deze motie werd unaniem aangenomen.
De derde motie handelend over de opvang van 15 statushouders of gezinnen in Kerveland (Waarder) en ingediend door de coalitie, werd in eerste instantie fel bediscussieerd door de GroenLinks fractievoorzitter Robèrt Smits. Dit omdat er een passage in was opgenomen die er volgens GroenLinks en ook door de andere oppositiepartijen, niet door de beugel kon. In de motie was n.l. gesteld dat er rekening gehouden moest worden met de variatie binnen de groep die opgevangen zou worden. Daarmee doelend op variatie vanwege cultuur, religie, geslacht en gezinssamenstelling.
Dit ging de fractie van GroenLinks en ook de andere oppositiepartijen veel te ver. Dit riekt naar discriminatie. Na een schorsing was ook de coalitie ervan overtuigd dat ze hiermee geen unanimiteit zouden krijgen en positieve kritieken zouden uitblijven. Bij nader inzien werd deze passage dan ook gelukkig geschrapt.
Ook de specifieke betrekking op Kerveland werd geschrapt, het ging tenslotte nu over algemene uitgangspunten van integratie, inburgering en woonmogelijkheden.
Met deze wijzigingen werd uiteindelijk deze laatste motie dan ook unaniem aangenomen.
Een bewogen avond met een goed debat. Feitelijk erg laat gevoerd wat wel bleek toen slechts 5 dagen later Robèrt Smits door de burgemeester werd gebeld met de mededeling dat er op zeer korte termijn 110 vluchtelingen voor noodopvang naar onze gemeente zouden komen. En inmiddels hebben we alweer afscheid van hen genomen hebben. Zo snel kan het gaan.