Uitgaven verminderen en reserveren voor het aflossen van leningen en het opvangen van tegenslagen.

Bodegraven-Reeuwijk staat er financieel slecht voor. De gemeente heeft veel geleend -dit bedrag moet met rente worden terugbetaald- en de lokale lasten behoren tot de hoogste van Nederland.

Ook het weerstandsvermogen -het vermogen om financiële klappen op te vangen- is matig.

Hoe kunnen we hier uit komen?

GroenLinks denkt dat er maar één manier is: uitgaven verminderen en leningen aflossen.

Dit betekent goed uitkijken waaraan we ons geld besteden en extra inkomsten en meevallers niet meteen uitgeven. We willen deze gebruiken om leningen mee af te lossen of het lenen te beperken. Dit willen we doen door ze aan de algemene reserve toe te voegen.

Verminderen schulden?

Veel partijen zien het verminderen van schulden als de oplossing.

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar de vraag is wel hoe je dat voor elkaar krijgt. En met alleen roepen dat dit moet, kom je er niet.

De schulden die we hebben zijn namelijk niet de oorzaak van onze slechte financiële positie, maar een gevolg: de gemeente heeft teveel uitgegeven.

Verhogen belastingen? 

Een andere manier  om meer geld binnen te krijgen is het verhogen van belastingen, de OZB of bijvoorbeeld honden- of toeristenbelasting.

Maar dit is voor GroenLinks geen optie; de OZB behoort al tot de hoogste van Nederland.

Verminderen uitgaven!

Blijft als belangrijkste mogelijkheid over: het verminderen van de uitgaven.

In de afgelopen jaren is dat ook gebeurd en toch zijn de schuldquote en de financiële positie van de gemeente verslechterd. Blijkbaar is het verminderen van de uitgaven op zich niet voldoende.

Wat moet er dan nog meer gebeuren?

Overschot creëren op de begroting

GroenLinks is van mening dat we een overschot moeten creëren op de begroting. Een sluitende begroting is namelijk niet voldoende voor een gezonde financiële positie.

Dit is logisch omdat je met een sluitende begroting nog geen leningen kunt aflossen en tegenvallers op kunt vangen. Dat kun je wel als de algemene reserve van de gemeente voldoende groot is.

We hebben een overschot nodig om deze reserve aan te vullen. Als de algemene reserve groot genoeg is, kan uit de reserve extra afgelost worden, waardoor de rentelasten dalen.

Het geld dat zo bespaard wordt, gaat dan weer naar deze algemene reserve. Zo krijg je een zichzelf versterkend mechanisme om de financiële situatie van de gemeente te verbeteren.

Dat we voldoende reserves moeten hebben, is de afgelopen jaren gebleken toen -nadat de begroting sluitend gemaakt was- bleek dat er nog extra lasten waren voor het afwaarderen van de grondposities en de aanleg van de rondweg. Deze lasten verslechterden de financiële positie nog verder.

Overigens was het afwaarderen van de grondposities noodzakelijk. Over de noodzaak om in deze financieel moeilijke situatie de rondweg aan te leggen -waardoor de druk op de financiën nog groter werd- verschilt GroenLinks van mening met bijna de gehele Raad.

Hoe creëren we een overschot op de begroting?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een overschot te creëren. De belangrijkste is om de jaarlijkse groei van het gemeentefonds (accressen), als gevolg van de koppeling met de rijksuitgaven niet uit te geven, maar te gebruiken om de algemene reserve aan te vullen.

Dat betekent dus helaas extra bezuinigingen en/of het niet of gedeeltelijk indexeren van de uitgaven. Daarnaast moeten we afspreken dat meevallers bij de programma’s niet meteen worden uitgegeven maar naar de algemene reserve gaan.

Verder kan er goedkoper bij provincies geleend worden en kunnen dure leningen in goedkope omgezet worden. En wellicht zijn er meer maatregelen te bedenken, zoals verkoop van grond die niet meer nodig is voor woningbouw.

Ook GroenLinks moet keuzes maken

Uitgaven verminderen om financiële ruimte te creëren: GroenLinks is zich ervan bewust dat dit ook gevolgen heeft voor de ruimte die er is om onze eigen GroenLinks-dingen te doen.

Ook wij moeten keuzes maken.

Zo hebben we samen met de PvdA op 5 maart een motie ingediend om het fietspad bij de Brasem niet aan te leggen. Deze motie is met unanieme stemmen door de Raad aangenomen.

We vinden dat we het geld op dit moment veel beter kunnen gebruiken. Maar we blijven ervoor vechten dat dit op een groene en sociale manier gebeurt.