Uit: Raadsvergadering 26 september en het vervolg op 10 oktober 2012

Watertappunten (10 oktober)
Robèrt Smits diende een initiatiefvoorstel in om in onze gemeente twee watertappunten te realiseren.

Duurzaamheidskeurmerk (26 september)
Eigenaar Green Real Estate van de camping Reeuwijkse Hout legde zijn visie bij de Raad neer. Hij wil ondermeer voor de parkvoorzieningen een bouwhoogte van 11 meter. Hier konden de meeste partijen wel in berusten, want alle vakantiebungalows blijven laag.

Watertappunten (10 oktober)
Robèrt Smits diende een initiatiefvoorstel in om in onze gemeente twee watertappunten te realiseren. Dit om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het gebruik van plastic flesjes, en ook om het drinken van kraanwater te stimuleren. Kraanwater is net zo gezond en lekker als bronwater, maar veel milieuvriendelijker. De watertappunten kosten samen € 5000,-. Wethouder Goudbeek steunde GroenLinks, maar vond een afstemming met Oase noodzakelijk vanwege kwaliteitseisen. Het raadsvoorstel werd aangenomen; wel onder de conditie dat de wethouder nog enige vrijheid heeft in de keuze met wie in zee te gaan. De twee tappunten zullen bij de locaties van de zomerse ijscowagens komen.

Duurzaamheidskeurmerk (26 september)
Eigenaar Green Real Estate van de camping Reeuwijkse Hout legde zijn visie bij de Raad neer. Hij wil ondermeer voor de parkvoorzieningen een bouwhoogte van 11 meter. Hier konden de          meeste partijen wel in berusten, want alle vakantiebungalows blijven laag. Maar waarom kan          Green daar niet wat tegenover stellen, vragen wij ons af, zoals een kleine dagcamping op het       terrein.  
Het College legde uit dat dat helaas niet is af te dwingen. Enkele moties hierover werden wel aangenomen, maar het mooiste voorstel was het amendement van GroenLinks, dat breed werd aangenomen. Het houdt in dat Green zich moet zich aansluiten bij Greenkey, een internationaal keurmerk voor duurzaamheid met zorg voor de natuur, park en omgeving. Het park moet gaan voldoen aan de eisen voor het goud-certificaat. Dit wordt nu in de Visie opgenomen. Een succesvol GroenLinks amendement dus.

En verder, 26 september:

1)     Scholen Dronenplein, Bodegraven 
Er is een bedrag van € 400.000 nodig voor achterstallig onderhoud en verbouw van de Willibrord/Milandschool, dependance Dronenpark (vroeger Palet). Ook moet peuterspeelzaal ’t Peuterplein worden verplaatst. Het is veel geld, maar kan uit verschillende reserves gedekt worden.
College en Raad werden het verder eens dat zo spoedig mogelijk begonnen moet worden met fase 3 van het Droneplein namelijk de bouw van de nieuwe Verhoeff-Rollmanschool en dat er in de komende meerjarenbegroting ruimte voor gemaakt moet worden. De periode van maximaal 15 jaar voor het traject, waarvan werd uitgegaan, is wel erg lang.
2)       Deelname aan het Natuur en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen.
Een eenduidig besluit door te gaan, omdat uitstappen een heel kostbare zaak zou zijn. Wel was er in de Raad  nogal wat kritiek op het functioneren van het Schap en de informatievoorziening aan de Raad. De raadsleden Nico de Heij en Jaap Arens vertegenwoordigen de Gemeente nu in het Schap en zij betoogden dat het bestuur is verbeterd.
3)       De Notaris d’Aumerielaan in Reeuwijk.
Er lag een voorstel om vier-hoog appartementen te gaan bouwen. GroenLinks had met de PvdA in de commissie hier al tegen geprotesteerd. Het CDA-argument, om maar soepeler met de regels van het bestemmingsplan om te gaan, werd in de Raad gelukkig door de VVD bezworen. Het plan werd daarom teruggenomen. Eerst komt er inspraak van omwonenden, maar wij vinden dat het daar gewoon niet past.
Het was inmiddels alweer laat door schorsingen en benoemingen, dus werd een en ander versneld afgehamerd en werden de resterend punten doorgeschoven naar een extra raadsvergadering. Het agendapunt Koop-Realisatieovereenkomst Rijngaarde was daarbij nog belangrijk omdat er voor Mozaíek Wonen een 10-jarige gemeentelijke garantiestelling kwam voor de huur van de ruimte ten behoeve van het Dienstencentrum in het nieuwe Rijngaarde.
 
10 oktober:

4)        De Nieuwe regio
Een onderwerp waar burgemeester van der Kamp een voortrekker van is en waar veel raadsleden nog wat sceptisch tegenover staan. Hoe moet zo’n regio eruit gaan zien, wat is het doel en welke buurgemeentes gaan daar in mee doen? De burgemeester kreeg na een lange discussie het advies voorzichtig en in overleg te opereren.
5)       Aanpassing Weideveld
Minder en andere woningen, dit in afwijking van de eerdere bouwplannen met bouwondernemer Synchroom, met het doel de verkoop aantrekkelijker te maken. Door een sterke afwaardering van de grondprijzen gaat dit de gemeente weer veel geld kosten. Vooral de VVD was erg kritisch vanwege het bijna eenzijdig afwentelen van de verliesnemingen en vroeg het voorstel opnieuw te behandelen met een betere financiële onderbouwing. Het komt dus in de volgende Raad weer op de agenda. Wethouder Vroomen kon deze vertraging niet erg waarderen.
 
Robèrt Smits en Broos de Groot