Raadsvergadering 12 nov. 2009

De Najaarsnota 2009 en het Meerjarenperspectief 2101-2013

De zienswijzes uitgesproken door GroenLinks tijdens deze vergadering:


/* /*]]>*/

/* /*]]>*/

 

De Programmabegroting 2010 - 2013 Bodegraven

College, de raad en toehoorders ook ik heet u van harte welkom en wens u een zinvolle voortzetting van deze vergadering toe.

GroenLinks is op hoofdlijnen tevreden met deze laatste begroting van de gemeente Bodegraven, omdat deze materieel sluitend is en dat we als gemeente redelijk optimistisch de overstap naar de fusie kunnen maken. Voor de Bodegraafse burgers is dit ook belangrijk want het geeft aan dat er geen grote financiële veranderingen of lastenverzwaringen zullen komen. Op het financiële en uitvoerende vlak kan ik zeggen, College houdt een behoudende lijn vast want er liggen voor de nieuwe gemeente nog veel onzekerheden op de loer.

De werkprogramma's zal ik op hoofdpunten langs gaan met voor GroenLinks opmerkelijke zaken.

Bij het programma Economie en arbeid

Dit programma baart ons het meeste zorgen.

Het scheppen van een goed ondernemersklimaat met daarbij het verschaffen van voldoende werkgelegenheid wordt na gestreefd en is belangrijk, het vol krijgen van bedrijventreinen en het realiseren van woningbouw gaat echter niet zo snel als we zouden willen. Vorig jaar hadden we een prioriteitenlijst om een aantal zaken sneller aan te pakken en dat lukt maar ten dele. Veel projecten wachten nog op een start of op het doorhakken van knopen omat ze toch wel heel ingewikkeld zijn, of omdat we het als burgers het niet met de plannen eens zijn. Onderbezetting van het gemeentelijk apparaat, mag met de inhuur, geen oorzaak voor vertragingen meer zijn.

Geachte raad ik wil van een aantal projecten onze zienswijze geven:

Over bedrijven. Rijnhoek, dat bedrijventerrein wordt druk bebouwd maar het gaat te langzaam naar uw zin ondanks bedrijven van buitenaf, aangepaste regels, de keuzes van Formido en/of Burggraaff. Lastige bedrijven uit Nieuwerbrug wilt u hier niet na toe halen. Op dat punt hebben wij al eerder gezegd, het verplaatsen van Bunnik naar Rijnhoek vinden we belangrijker dan het verplaatsen van Formido en wat moeten we met mogelijke huizenbouw bij Formido of Versluis, wij vinden maak eerst het Domburg maar vol en zet de revitalisering van Broekvelden in gang.

Dan het Werklint of bedrijvenlint Nieuwerbrug, GroenLinks blijft zich verzetten tegen de plek in het Venster Woerden-Bodegraven en de provincie Z-H twijfelt ook nog. Als er geen goede oplossing komt zullen we evt. een motie indienen om de achterlaat locatie, precies in de EHS, groen te maken, als compensatie voor het verlies van 4ha agrarisch gebied.

De woningbouw in Bodegraven is een legpuzzel met veel mogelijkheden en moeilijkheden. Voor een aantal zaken hebben we keuzes gemaakt, ik bedoeld de Noordrand, de Vromade, Weideveld, Weide Wiericke en met tussendoor ook Domburg, die moeten we allemaal nog goed op de rails zetten. Bij elkaar zijn dat in de zelfde volgorde: 94 + 71 + 790 + 100 + 150 = ca. 1200 huizen, voorlopig genoeg zou ik zeggen, want er zitten ook hier en daar nog een kleine 100 inbrei-locaties tussen. Met slechts een toename van 25 woningen dit jaar, lopen we nog achter, maar volgen jaar ziet er wel beter uit en komen complexen aan de Willem de Zwijgerstraat eindelijk klaar. College, wij vinden het de eerste 10 jaar niet nodig woningen te plannen, hetzij bij Formido, Versluis of aan de Noordzijde. Met Rijngaarde en Vijverhof erbij, kunnen we die 100 stuks/jaar van Companen makkelijk halen, al gaan de plannen van Mozaiek-Wonen te langzaam?

Openbare voorzieningen; ook daar zijn ook nog voldoende keuze te maken waar we nog niet uit zijn, ik noem ze even: het Dronenplein met drie nieuwe scholen, een verdubbeling van Rijngaarde, Evertshuis met Bibliotheek, uitbreiding van Vijverhof, nieuwbouw Antonius college, Moskee, sportzaal bij het zwembad en tot slot nog een supermarkt. De quickscans en visies vliegen ons om de oren en de wijkbewoners staan sceptisch tegen elke toename van bebouwing in hun wijk. College waarlijk een moeilijke opgave, herbezinning over sommige plannen is noodzakelijk. GroenLinks vindt dat u met het Dronenplein een goede richting bent ingeslagen maar met het Slokkerterrein zeker niet, zo ook niet met de plek van het Antonius college nabij Rijnhoek, geen goede keuze. De keuze voor de Moskee aan de Kremerweg vinden we prima en een Discotheek bij de N11 ook maar stop daar dan ook het KPJ gebouw bij in. Wij zijn benieuwd in de notities die nog moeten komen en vragen u toch zo snel mogelijkheid om meer duidelijkheid over Noordzijde, Moskee en Interchicken. Voor de Moskee hebben we een motie voorbereid om de snelheid er in te houden.

Het positieve wat we op het ogenblik zien is de aanpak van div. straten in het dorp. De nieuwe inrichting is mooi maar geeft toch veel discussie en de nieuwe concept Visie kern Bodegraven staat gedeeltelijk weer haaks op de huidige uitvoering. De belangrijkste keuze die we daarbij zelf moeten maken is, willen we echt een autovrij centrum met meer ruimte voor winkelend publiek. GroenLinks is daar voor, maar niet voor een derde Verkeerscirculatieplan, maak de visie af en we doen hier zelf dan de keuzes.

Het programma Jongeren en ontwikkeling, We steunen u met de door ons steeds aangeven keuze, om de Bibliotheek in het centrum te houden. Het wachten is op beter uitgewerkte plannen rond het Evertshuis.

De jongerenwerker moet blijven, ook na 2010 er staat slechts 10 uur/ week voor gepland. Ik weet het was incidenteel maar dit moet blijvend worden, in ieder geval in 2011 moet hij ook op onze loonlijst blijven en daarna kan men verder zien. Hiertoe zullen we een amendement indienen om dit in het meerjarenperspectief op te nemen. Het te ruime dubbele budget voor Wijkbeheer in 2010 kunnen we daar mooi voor gebruiken.

Het programma Ruimtelijke ontwikkeling en milieu:

De klimaatverandering was in het collegeprogramma een belangrijk onderwerp. Kopenhagen komt er aan. De stappen die we gezet hebben in het kader van de SLOK regeling met het Energieplatform en het bedrijfsleven zijn positief. De milieumarkt en de actie zonneboilers waren tot nog toe matig effectief maar van de milieuwinst bij Mozaiek Wonen heb ik weinig gehoord.

We hebben te weinig stappen gezet, uw openbare gebouwen lopen achter, alleen het zwembad doet een inhaalslag qua inkoop maar het moet ook een inhaalslag qua gebruik zijn. Het gemeenthuis doet het helemaal matig, soms niet in staat om op de nota’s te letten, laat staan op het verbruik? Voor gedragsverandering is geen tijd? College, ik ben niet optimistisch, Bodegraven laat het liggen met zijn mooie Beleidskader Energie, in 2010 gaan we pas weer over de duurzaamheidsmeter praten, praten ja! (we zitten plotseling wel op 55 %?). Waar is onze 0-meting om een uitgangspositie te bepalen, wat doet u met de aangenomen motie 2008 wind in de regio, welk plan heeft u om volgend jaar de € 7.500 uit het stimuleringsfons voor duurzame bestedingen door burgers. Waar gaat u de extra € 10.000 SLOK uit 2009 voor gebruiken? College de hamvraag, hoe gaat Bodegraven deze raadsperiode nog op milieu presteren? Wij vinden het nog ondermaats.

Bij de Afvalscheiding, eigenlijk ook milieu, hier ligt de winst bij het extra inzamelen van 200 ton papier, na enige aanloop is men er aan gewend, nu plastiek nog en dat zal ook wel lukken, al weet nog niet iedereen waar hij zijn verzamelzakken moet laten.

Wat niet lukt is onze doelstelling, het scheidingspercentage blijft met 55% nog steeds onder de landelijke norm steken. Hoe komen we hoger, hoe komen we op 59% en de 62% en hoe loopt dat parallel met Reeuwijk. De voorlichting, gevoerde acties en uitbreiding van containers hebben onvoldoende effect, het is allemaal te vrijblijvend. College maandelijks informatie geven over het inzamelresultaat en handhavend optreden volgens de afvalverordening is een oplossing, zoals in Gouda bijv.? We moeten meer gedragsverandering te weeg brengen bij een grote groep van onze burgers.

De Verkeersveiligheid en het bevorderen van fietsen en ruimte voor voetgangers blijft belangrijk, Onze smalle eenrichtingsstraten en scheve trottoirs met allerlei obstakels geven de fietsers, voetgangers en ook scootmobielen een onveilig gevoel. We wachten nog steeds op meer fietsstallingen en mogelijke verbeteringen in de winkelstraten. De Visie Kern Bodegraven kan daar misschien verandering in brengen door een autoluw centrum te maken. Dit zouden we stapsgewijs willen aanpakken.

Tot slot voorzitter het Rebo proces. Er zijn al veel stappen gezet in de goede richting van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, maar de ambtelijke fusie ligt ca. 8 maanden achter op het schema. De vorming van een nieuw college heeft daarbij ook voor 3 maanden vertraging gezorgd. Het zal moeite kosten op tijd in de juiste startblokken te staan, we moeten een inhaalslag maken.

Voorzitter dit waren mijn punten, nogmaals wij vinden de begroting acceptabel een goed uitgangspunt richting de fusie met Reeuwijk.

Ik dank u voor uw aandacht.

 

Broos de Groot, Fractie GroenLinks