Uit de fractie:
Raadsvergadering 14 december 2011
De belangrijkste behandelde punten:
Nog geen visie op duurzame energie
De GroenLinks-fractie betreurt het dat het college dit jaar niet met een deugdelijke visie op energie- en milieubeleid is gekomen. De gepresenteerde energievisie werd door de raad zeer eenzijdig en onvolledig bevonden. Wethouder Vroomen neemt hem terug en belooft het volgend jaar beter en completer te doen. Een schamele vertoning dus: geen duurzaam energie- en milieubeleid en geen heldere doelstellingen van dit college.
Leges en rechten worden kostendekkend. GroenLinks dient motie in.
Het streven van het college is de taken die de gemeente voor burgers en bedrijven uitvoert, kostendekkend te maken. Wij vinden dit een goed uitgangspunt. Het gevolg is wel dat er stapsgewijze behoorlijke inhaalslagen gemaakt moeten worden bij veel leges. Insprekers wezen erop dat het organiseren van festiviteiten hierdoor wel heel duur kan worden. GroenLinks heeft daarom snel een motie opgesteld om deze leges met maximaal 35 % te laten stijgen. Wethouder Goudbeek zal dit voorstel verder uitwerken (eventueel met z.g.n. kruissubsidiëring).
Gemeentelijk Rioleringsplan 2012-2015 (VGRP); een ingewikkelde discussie
Er is veel gediscussieerd over het berekenen van de rioolheffing.
GroenLinks wil het principe van ‘de vervuiler betaalt’ ook terugzien in deze berekening. Voor de fusie ging Reeuwijk zo te werk. Daar werd het waterverbruik als uitgangspunt genomen. In Bodegraven was het dakoppervlak bepalend. Er moet nu voor de fusiegemeente een nieuw model komen. De keuze is gemaakt om de WOZ als uitgangspunt te nemen. Hiermee wordt echter maar ten dele voldaan aan het ´de vervuiler betaalt’-principe.
In het totaal gaan de rioollasten omlaag; vooral huurders en de minder dure woningen hebben voordeel. Afgesproken is de gekozen methode volgend jaar opnieuw te bekijken.
Belastingverordeningen. GroenLinks amendementen worden uitgevoerd.
GroenLinks heeft via twee amendementen voorgesteld om in plaats van 8 weer 10 betalingstermijnen voor de gemeentelijke belastingen in te voeren. Voorheen ging dat in Bodegraven ook zo. Voor de krappe beurs gaat het dan wat gelijkmatiger, vinden wij. En zo gaat het gebeuren.
Verschillende verordeningen voor 2012 moesten worden vastgesteld, waaronder de Onroerende-zaakbelasting, Rioolheffing, Afvalstoffenheffing, Hondenbelasting en Forensenbelasting. Deze vijf belastingen worden gelijktijdig met één gemeentelijke aanslag geïnd, vanaf 1 maart.
Het tweede deel van deze vergadering vindt woensdagavond 21 december plaats over o.a.:
Natuur en Recreatieschrap Reeuwijkse plassen
De Verordening WWB, Wet werk en bijstand
Gronduitgifteovereenkomst Molenzicht. (ex. Domburgterrein)
Verder nog een drietal extra ingediende moties
Zie hieronder het vervolg vanuit de laatste raadsvergadering van 2011 op 21 dec.
Natuur en Recreatieschap "Reeuwijkse Plassen"
Over de jaarlijkse bijdrage van € 7,- p/p m.i.v 2012 was weinig discussie. Wel over de aanleg fiets of wandelpaden en kanoroutes vanaf de Reeuwijksehout bijv. naar de Wierickerschans, waar meer informatie over moet komen. Het recreatieschap beheert 6 natuurgebieden in de regio en er doen 5 gemeentes en de provincie in mee. Er moet nog wel eenmalig € 241.000 betalen die Reeuwijk vorig jaar om gegronde redenen had achtergehouden.
De Wet Werk en Bijstand (WWB)
De wet omvat veel nieuwe maatregelen die door de regering inmiddels zijn vastgesteld, waaronder de 110% norm. Met twee amendementen hebben wij gepoogd enkele scherpe kantjes weg te halen, zoals bijv. in art. 15a: waarin een boete bij het niet 4 weken wachten met een UVW aanvraag voor jongeren tot 27 jaar is geregeld en in art 11 kortingen van 10, 50 en 100% op de uitkeringen bij evt. misdragingen op verschillende onderdelen.
De amendementen werden niet aangenomen, maar volgens wethouder Goudbeek zouden ambtenaren in de praktijk soepelheid betrachten. Dat is toch wat!
Een motie van de CU waarin een oproep aan het college werd gedaan haalde het wel. Die ging over het leveren van een goede invulling bij tegenprestaties door de uitkeringsgerechtigde, dus actief meewerken om weer aan het werk te komen.
Gronduitgifteovereenkomst locatie Molenzicht
De GroenLinks fractie heeft dit project al eerder een molensteen genoemd en het college had al veel eerder knopen door kunnen en moeten hakken. Er moet nu weer 2,5 miljoen bij maar ontwikkelaar Heijmans gaat een 2e poging wagen voor 80 woningen. Het is een moeilijke tijd voor bouwers, dat begrijpen wij ook, maar de gemeente blijft hier de risico’s en de rentekosten dragen. Uiteindelijk stemde iedereen voor maar gaf Robert daarbij een bezwarende stemverklaring af. Het project zou een nieuwe naam krijgen “Nieuw Domburg”
Robèrt Smits en Broos de Groot