Op de laatste en feestelijke Raadsvergadering van Bodegraven, donderdag 16 december j.l. heeft het Groenlinks raadslid Broos de Groot een speech gehouden met het thema Milieu. Alle fracties hadden een thema gekozen, met soms een terugblik en soms meer toekomst gericht.
Alle raadsleden werden door Burgemeester J.P Lokker bedankt en de niet terugkerende raadsleden kregen een speciaal aan hen gericht woord en als afscheidscadeau een glazen Bodegraafse schop.

Mijn thema milieu

Milieu is wel het thema waarin we ons als GroenLinks in de afgelopen 4 jaar het meest herkenbaar gemanifesteerd hebben, maar voordat ik daar op in ga, wil toch in een kleine terugblik een paar andere onderwerpen noemen, waar we ons ook voor ingezet hebben.

Te beginnen met de deelname in de coalitie van het college 2006, voor ons als jonge partij was dat best een gewaagd spel. Een paar belangrijke zaken konden we toen ondersteunen zoals de gewenste andere opzet van Zwembad met binnensport en Evertshuis.

Onze inbreng op duurzaamheid, afvalbeleid en een sociaalbeleid stonden in het raads- en college programma, voor ons toen een mooi uitgangspunt.

Ons eerste wapenfeit was, herinner ik me, het terug draaien van de gewijzigde rijrichting in de Prins Hendrikstraat, daarna en dat was belangrijker, gaven we de aanzet tot een meer sobere opzet van de Vromade met 71 woningen i.p.v. 100 of 130 stuks.

Maar gaandeweg kwamen er hobbels en een vertrouwenscrises, waardoor er eind 2008 een nieuwe coalitie ontstond en GroenLinks oppositie werd. Ook in die positie hebben bij een paar belangrijke zaken richting gegeven en deze ondersteund.

Bijv. een andere opzet in de Dronenwijk van scholen en de Rijngaarde, een andere opzet van de Evertshuis en vooral het behoud van de Bibliotheek in het Centrum.

Het Oude Rijnzone project en revitalisering van Broekvelden hebben we steeds bekritiseerd en ook dat er veel te veel woningbouwplannen waren en nog zijn. Voor de Wijde Wiericke ontstond mede door onze kritiek een nieuw plan. Te weinig verandering konden we echter teweeg brengen aan de Noordrand.

De moskee een plek geven lukte weer wel, zeg maar als laatste wapenfeit, of eigenlijk is ons laatste resultaat natuurlijk 2 zetels in de nieuwe Raad.

Dan toch milieu, laat ik zeggen mijn “Groene afronding”.

Vanaf het begin van deze raadsperiode hebben we gevraagd om een milieubeleidskader. Het principeverzoek voor de grotere windturbine was de grootste gangmaker. Via inspraak en een milieudebat kwam het tot een positief collegebesluit in 2007, wat echter door de huidige raad daarna te niet werd gedaan.

In begin 2008 werd het ambitieuze “Beleidskader Energie” met de 3x 20% duurzame doelen vastgesteld. Jawel een belangrijke kaderstelling, breed gedragen door de hele raad, maar wat is er mee gedaan?

Met de Slok-subsidies, de ca. € 100 000 aan de gemeentegeld, de inzet van de Milieuraad en de energiescans, wat hebben we nu na 4 jaar bereikt ?

We bouwen duurzamer, maar verder zijn er slechts 10 zonneboilers geïnstalleerd, 2 BOV-ers die een energie investering hebben gedaan en het gemeentehuis en Zwembad kregen verbeterde installaties. Dat is bijna alles.

We hebben geen grondwarmte bij de Noordrand, geen grondwarmte bij de Dronenwijk, de extra provinciale ondersteuning lopen we ook mis en we weten niet eens hoe ver we met ons Beleidkader Energie gekomen zijn.

De grote zaken hebben we laten liggen.

GroenLinks is op milieu gebied duidelijk teleurgesteld, ik heb het al eens eerder genoemd: mooie woorden maar amper daden (en dat lag niet zozeer aan de wethouder Bouwens, maar aan de keuzes van deze raad.)

Wat de nieuwe gemeente met haar milieubeleidsplannen gaat doen is een vraagteken. In de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen is over milieu amper wat te lezen.

GroenLinks blijft hoopvol en verwacht dat de gemeente toch echt weer een voorbeeldfunctie op zich neemt, dat zij doordrongen is van de noodzaak om milieubeleid in een budget vast te leggen, dit ook ondanks waarschijnlijk financieel zwaar weer.

Als dat lukt gaan we misschien toch beter presteren.

Tot slot nog als een belangrijk item: Ik verwacht van een nieuw bestuur een sturende rol op woningbouwgebied, voor ouderen en jongeren in onze dorpen en kernen.

College en raad, ondanks mijn misschien wat somber betoog wens ik de nieuwe raad en college van Bodegraven-Reeuwijk een voorspoedige toekomst en wijsheid in besluitvorming toe.

Op naar een mooie toekomst voor de nieuwe gemeente.

Raadslid GroenLinks Broos de Groot