Als lokaal politicus moet je keuzes maken voor de bevolking. Welk voorzieningenniveau willen we en wat willen we ervoor betalen? Een gemeente is echter geen eiland en heeft ook taken die de rijksoverheid oplegt. Gemeenten krijgen daar niet altijd voldoende geld voor. Zo is het de laatste jaren Haags gebruik dat gemeenten 10 tot 25 % minder krijgen dan wat beschikbaar was toen dezelfde taken landelijk uitgevoerd werden. Een gemeente zou dichter bij de uitvoeringspraktijk staan en daardoor efficiënter zijn. GroenLinks beschouwt de kortingen deels als ordinaire bezuinigingen omdat ze niet geheel opgevangen kunnen worden door meer efficiëntie
Of de voorziening zal dan omlaag moeten of er moet geld van de gemeente bij, waardoor bijvoorbeeld de OZB omhoog moet. In Bodegraven-Reeuwijk, waar de lasten al tot de hoogste van Nederland behoren, is dat volgens GroenLinks zeker geen optie.
Op Prinsjesdag weten we hoe het kabinet de extra 6 miljard euro aan bezuinigingen wil invullen en wat dat voor gemeenten en de lasten van de bevolking betekent. Als een derde van dit bedrag wordt ingevuld door lastenverhogingen, is dat gemiddeld voor een huishouden 300 euro per jaar extra. Dat is fors. Maar ook gemeenten gaan de bezuinigingen voelen.
Binnenkort bespreken we in de gemeenteraad de begroting voor 2014. Er moeten belangrijke keuzes worden gemaakt. Welk voorzieningenniveau willen we en wat willen we ervoor betalen? GroenLinks wil de lasten laten dalen. Tegelijkertijd willen we de mensen die op voorzieningen aangewezen zijn en de sociaal zwakkeren beschermen en hun zelfredzaamheid bevorderen. Kunnen we alle wensen wel honoreren? We mogen lastige discussies niet uit de weg gaan, ook niet over het R-woord: de beoogde Rondweg rond Reeuwijk. Hoeveel hebben wij ervoor over?
Ronald Fredriksz, GroenLinks, Commissie Bestuur en Financiën