Raad Kadernota 2 april 2009 Aan de Slag


/* /*]]>*/

Kadernota zienswijzen en aanmerkingen op een aantaal hoofdpunten, GroenLinks 2 april 2009

Rebo Hierover wil ik heel kort zijn . We zijn gezamenlijk goed op weg en we moeten zo doorgaan niet alles zal op 1.1.2011 geregeld zijn.

Afvalbeleid: er lijkt nu een status-quo te ontstaan van, we zijn zo ver gekomen dat is voorlopig ver genoeg en we gaan nu op Reeuwijk wachten want die zijn lang zo ver nog niet. We kunnen dus stellen dat onze doelstelling van 59%, ondanks vele maatregelen, niet bereikt is en wordt in de Bodegraafse periode, laat staan de 62%. GroenLinks vind dit te berustend, we moeten de aandacht levendig houden richting burgers bijv. door constante resultaten te publiceren. GL zal hiertoe een motie indienen.

Bredeschool cluster in de Dronenwijk. Het los laten van de grote clustergedachte is door ons eerder al genoemd, vooral door te grote investeringen en moeilijke ruimtelijke inpassing, bovendien vinden we dat de Bibliotheek in het Centrum moet blijven. De aparte ontwikkeling van Rijngaarde en de scholen is zo beter te verdelen over beschikbare locacties. De nu bijkomende wensen van ook de Verhoef Rollmanschool maken de invulling niet eenvoudiger. Drie scholen in de Dronenwijk zonder Gymnastiekzaal vinden we een bijkomend nadeel. We zijn dan ook zeer nieuwsgierig welke betaalbare plannen en locaties die voorgesteld gaan worden. Er zal op zijn minst gebouwd moeten worden in twee bouwlagen.

Accommodatiebeleid, Zwembad en sporthal is een ontwikkeling die wij met belangstelling volgen. De nieuwe opzet pakt duurder uit als hetgeen Optie-sport ons vermoedelijk bood. De nieuwe structuur met professionalisering van beheer en exploitatie is voor ons nog onduidelijk? In ieder geval een nieuw bestuur, het lijkt wel Amerikaans, elke regering zijn eigen poppetjes.

Wij vinden dat tijdens of na de bouw van de sporthal al gekeken moet worden naar professionalisering. GL zouden meer duidelijkheid willen, van wat gaat dit zwembad met sporthal de gemeente jaarlijks uiteindelijk kosten?

Het aftredende bestuur wil ik hier ook bedanken voor hun inzet in de afgelopen periode en de gedane inventarisatie van het groot onderhoud.

Centrum ontwikkeling: de herinrichting moet voortgaan met een systematische aanpak van de centrum straten, uw uitgangspunten zijn goed. We hebben al aangegeven dat de aanpak van het kruispunt Prins Hendrikstraat Stationsweg belangrijk vinden uit veiligheidsoogpunt. Het voortrekken van de Brugstraat hebben we in dec. afgestemd, nu kan het moeilijk meer anders omdat de Wilhelminastraat een grootse aanpak vergt die we voor de Najaarsmarkt niet redden, We vinden het budget voor de Brugstraat te hoog evenzo als het budget voor het Juliana plantsoen, (Kan simpeler). Voor de Brugstraat zullen we een amendement indienen om dit voor een lager bedrag uit te voeren en gelden inde IVOR+ te laten. De genoemde plannen voor het plaatsen van fietsennaalden op diverse plekken in diverse straten vinden we van groot belang en dat mag hier en daar ten koste van enkele parkeervakken.

Duurzaamheid u geeft aan bestaand beleid continueren. Wij vinden het tot nog weinig sensationeel. We hebben in 2008 een groot klimaatprogramma neergelegd, maar grootse prestaties hebben we nog niet geleverd. We laten veel aan Mozaiek Wonen of aan Weideveld over. Een positieve ontwikkeling is BOV met de milieuraad met hun Kick-off programma. Als we ons klimaatprogramma richting 2020 willen uit voeren zullen we eerst moeten inventariseren waar in 1990 stonden en waar we nu staan dan zal er een plan van aanpak moeten komen. Wanneer en hoe komt dit?. Wachten is het daarbij ook op de klimaatkalender die de huidige situatie weergeeft.

U heeft € 128 000 gebudgetteerd voor de komende 4 jaar met de SLOK, allemaal voor adviezen en voorlichten. GL heeft al eerder gezegd, dat is veel advies weinig concrete steun vooral voor de burgers die twijfelen te investeren, daarom het idee voor een stimuleringsfonds. Wij zijn benieuwd of de daar gevraagde bedragen tot 2011 door gehaald gaan worden?? Ik lees hier niks over in de Kadernota? Voor de accommodaties en scholen, we zullen samen met het CDA een motie indienen.

College, de kadernota kunnen we op hoofdlijnen volgen en steunen, we vinden wel dat de Algemene reserves te makkelijk wordt aangevuld uit de IVOR+. We vinden dat discutabel, er is nu al vaak gewisseld van systeem en nu is er toch weer ruimte?

Tot slot advies van GroenLinks; College ga aan de Slag, laat het ons maar zien.