Het Stedenbouwkundig Plan en de grondexploitatie van Rijngaarde.
GroenLinks: ‘ Weer een gemiste kans: geen onderzoek naar mogelijkheid duurzame energieopwekking’.
Er werd een nieuw stedenbouwkundig plan voor Rijngaarde gepresenteerd, het derde. Het kreeg breed de goedkeuring van de raad. In dit plan zijn door Mozaiek Wonen vier woonblokken gepland waarvan drie nieuwe; deze nieuwe blokken mogen 5 verdiepingen hoog worden. Om hier 120 ruime appartementen te realiseren, worden 60 verouderde appartementen gesloopt. Ook komt er een nieuw dienstencentrum. De Willibrord-Milandschool wordt gesloopt. Alleen het Mondriaan gebouw blijft overeind.
Aanmerkingen waren er over een ontbrekende overkapping tussen twee gebouwen, de plaats van de hoofdingang en de parkeermogelijkheden zonder parkeergarage. Ook over de geplande 30 persoonsgebonden plaatsen voor ouderen met bijzondere zorg was nog geen duidelijkheid.
Omdat in het Voorlopig Ontwerp wel duurzame uitgangspunten genoemd werden, maar te weinig werd aangeven hoe dat ingevuld moet worden, diende GroenLinks een motie in, samen met VVD en CU.
Het voorstel in de motie was om onderzoek te doen of duurzame energieopwekking hier mogelijk is. Door het ontbreken van steun van het CDA en de afwijzing van wethouder Vroomen haalde onze motie het niet. Volgens het CDA zijn de regels voor duurzaamheid zwaar aangezet en dus al voldoende.
Jammer, want duurzaam bouwen is zeer belangrijk voor energiebesparing; maar we krijgen in dit project geen duurzame energieopwekking door PV-panelen of warmte-koude opslag. Net als bij de Vromade, de Noordrand en de Willibrord-Milandschool, is dit een gemiste kans.
Als we met het klimaatbeleid iets willen, zullen we bij grote projecten toch meer moeten doen dan de bouwvoorschriften volgen!
Op milieu- en energiegebied worden we als GroenLinks steeds teleurgesteld, er gebeurt te weinig wat resultaat oplevert, vinden wij. Onze vragen over de kapotte PV-zonnemolen, de monitoring van energieverbruik in het gemeentehuis en het zwembad getuigen van weinig beleving bij dit college. Ook de ingetrokken Energievisie van november 2011 was daar een voorbeeld van.
Broos de Groot