Code Rood

Onlangs was het code Rood. De treinen reden niet, vrachtwagens kantelden evenals bomen.

Gevaarlijk zelfs als je thuis bleef. Kortom code Rood was menens.

De zondag daarop was het code Geel vanwege gladheid. Ikzelf, en ik hoop ook u, houd toch vooral van code Groen. Gelukkig!

Ook in de politiek loopt de codebarometer op. Het was lang code Groen maar code Rood is nu de kleur. De politieke partijen zijn met de voorbereidingen begonnen.

Verkiezingen, het vierjaarlijkse democratische volksfeest, dat 'slechts' door de politieke aanhang van acht partijen in Bodegraven-Reeuwijk zo wordt beleefd ?

21 Maart mag u naar de stembus om nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen. Voor u een koud kunstje, kruisje, voor de politieke partijen een hele toer.

Het programma maken, een kandidatenlijst opstellen, campagne commissie instellen, campagneplan maken. En na deze voorbereiding de debatten, advertenties, foto's, filmpjes, folders etc.

De beoogd raadsleden zijn nu overal te vinden. Op facebook, twitter, in de krant maar ook op de diverse bijeenkomsten.

Aan de vergaderingen van de raad merk je het ook. De spanning neemt toe. Terecht dat inwoners zeggen dat je de politici vooral rond verkiezingstijd ziet.

De zucht om aandacht is nimmer groter dan rond de verkiezingen. Dat moet anders wat mijn partij en mijzelf betreft.

Ondanks onze inspanningen, een gesprek, e-mail, stukjes in de krant, vergaderen op locatie vind ik de opbrengst richting onze inwoners mager.

Je kunt zeggen dat inwoners ons vooral weten te vinden als er iets in hun omgeving speelt. Het Burger Initiatief Reeuwijk bewees dit afgelopen weekmet meer dan 500 opgehaalde enquêteformulieren over de verkeerssituatie Reeuwijk-Brug.

Volgens mij heeft dat ermee te maken dat we onze inwoners pas betrekken als de plannen zo goed als in beton zitten. Inwoners eerder betrekken bij plannen, laten meepraten, meedenken, ideeën aandragen, ambtenaren die luisteren en politici die rondlopen met een luisterend oor; zo kan het ook.

Pas aan het eind van deze collegeperiode komen we erachter dat het kan. Dat moet de politiek zich aantrekken, ook mijn partij, ook ik.

Laten we vooral niet denken dat we er zijn. Verwachtingen zijn hooggespannen als je mee mag denken. Daarna komt pas de moeilijkste fase. Er zullen inwoners teleurgesteld worden.

Maar spreek verwachtingen uit. Leg uit wat het kan opleveren maar ook wat niet. Als je mensen wilt betrekken doe dat vooral in de meedenk fase in plaats van de uitvoeringsfase.

In het kader van meepraten, meebeslissen en meedoen stellen wij dan ook voor om in ieder geval 2x per jaar in ieder dorp een bijeenkomst te houden waar inwoners zelf agendapunten aandragen, niet alleen knelpunten, om te horen wat er leeft.

Als raadslid zou je verder altijd klaar moeten staan voor onze inwoners. U mag het zeggen. Ik denk dat het veel beter kan. Met alle digitale middelen kan het gesprek vandaag gestart worden.

Als u wilt kom ik bij u langs. Ik ben er voor dat de nieuwe raadsleden zich vaker realiseren dat ze gekozen zijn en daarnaar handelen. Daarom is het voor raadsleden niet alleen code Rood richting verkiezingen maar gewoon de komende vier jaar. En tussendoor mag het best even code Groen..... zijn.

Tot snel bij u in de buurt,