De laatste dag van het jaar gingen mijn zoon en ik sporten bij onze sportschool Green Health. We waren de allerlaatste gasten van het sportjaar 2017. Ik kwam na mijn sport uurtje in een kort gesprek met een sportende ondernemer uit ons dorp. We hadden het natuurlijk over volgend jaar en de verkiezingen. Hij gaf mij aan dat hij de afgelopen verkiezingen GroenLinks gestemd had. Ik was enigszins verbaasd maar na een kort gesprek over duurzaamheid, ook weer niet. Duurzaamheid is (eindelijk) een hot topic voor iedereen! 

Ik zag het ook terug bij de oudejaarsconference van Youp van 't Hek en Guido Weijers. Duurzaamheid, klimaatbeleid is inmiddels veel breder dan een stel roepende politici van mijn partij. Bijvoorbeeld banken gaan in de nabije toekomst hun financiering aanpassen aan CO2 gebruik. Wat weer direct gekoppeld is aan fossiel (olie, steenkool, gas) gebruik. Als je in de toekomst als bedrijf niet CO2 bestendig bent voor de banken krijg je geen financiering meer. Dat is er aan de hand! Verstandige ondernemers bereiden zich NU voor op deze toekomst. Zo ook degene die ik sprak in mijn sportschool Green Health. Top. Gelukkig gaf hij mij aan dat hij niet alleen financieel gedreven was om op mijn partij te stemmen maar ook de manier waarop wij het klimaatprobleem serieus nemen en onze wil om dit te veranderen. De verandering en beweging die in GroenLinks werpt na al de jaren praten en discussiëren NU zijn vruchten af.

Niet geheel toevallig is groen ondernemen mijn speerpunt van ons verkiezingsprogramma voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Naast sport, cultuur en muziek een mooie groen-rode combi. Om bij het groen ondernemen te blijven. Ik was ooit niet voor niets lid geworden van Green Health. Het groene ;) sprak me aan. Ik heb het daar ook een aantal keren over gehad met de ondernemers die deze "Green" sportschool hebben geleid en nu leiden. Hoe groen zijn Green Health en alle andere sportscholen? En hoe zien zij de groene toekomst? Ledlampen en waterbesparing is gedaan. Mooi zo. En nu verder! Ik krijg van verschillende ondernemers nog vaak het antwoord "moeilijk, moeilijk" of dat de verhuurder van het pand niet wil. Groene investeringen zijn lange termijn investeringen. Zonder draagvlak bij personeel, klanten en aandeelhouders en investeerders komen we niet verder dan we nu al zijn. Het is tijd om het gedachten patroon van moeilijk moeilijk en de ander wil niet, samen te gaan doorbreken. 

Ik roep alle ondernemers op naast hun zakelijke ambities ook groene, duurzame ambities op te stellen en vooral met elkaar te delen. Dat verhuurders, investeerders en aandeelhouders anders gaan kijken naar hun eigen verdien model maar ook gaan luisteren naar hun huurders, hun ondernemers en de wensen die zij hebben. Maar ook naar het imago dat zijn willen uitstralen. Na al mijn gesprekken weet ik zeker dat iedereen welwillend is om aan de volgende stap te gaan werken. Ga met elkaar zitten en praat over je groene ambities! Praat over duurzaamheid! Over de gemeenschappelijkheden en zie dat de weg naar een groene, duurzame toekomst open ligt. Daarna is het een kwestie van constructief denken over de investeringen en financieringen. Gewoon DOEN! Ik zie dat mijn fantastische sportschool Green Health dan ook vanuit een duurzaamheidsperspectief haar naam ook echt eer aan gaat doen. De kleur en de gezonde levensstijl zit nu al snor. Win-win voor ondernemer, leden, investeerders, aandeelhouders en onze prachtige groene planeet met een groene stip in Bodegraven-Reeuwijk. Win - win..... dat is toch de ultieme sportkreet!

Als ondernemend Bodegraven-Reeuwijk hulp nodig heeft, heeft GroenLinks een prachtig, lokaal ondernemend netwerk waarmee we je de groene weg op kunnen helpen. Succes met de groene ambities. Nog de groenste wensen voor 2018. Met elkaar, voor elkaar.

Robèrt Smits