PERSBERICHT

Tofik Dibi , GroenLinks, bezocht nieuwe gemeente Bodegraven-Reeuwijk

GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi is zaterdagmiddag in gesprek gegaan met jongeren aan de stamtafel in Vrienden van De Hoeck.

Zo’n 1,5 uur is er gesproken over wat jongeren in Bodegraven-Reeuwijk bezig houdt. Onderwerpen als jongerenwerk, huisvesting, uitgaan en integratie kwamen op tafel.  

Het jongerenwerk verdient uitbreiding en het idee van een interculturele ontmoeringsruimte voor de oudere jeugd werd geboren. Ook is meer jongerenhuisvesting nodig om de gemeente leefbaar te houden.

Jongerenwerker Ronald Meijvogel uit Reeuwijk gaf het signaal af dat jongeren die buiten de maatschappij vallen een eerste houvast zoeken bij een vertrouwenspersoon. Het vertrouwen opbouwen is dan ook de voornaamste taak van een jongerenwerker. Daarnaast is hij een vangnet, het eerste loket naar verdere professionele hulp zoals bureau Jeugdzorg. Duidelijk werd dat een verdubbeling van uren nodig is om dit goed uit te voeren.

In de discussie over integratie gaf Tofik Dibi aan dat er wederzijds respect moet zijn. De gemeente heeft een taak in het op gang brengen van het gesprek tussen de verschillende culturen. Het moet dan niet alleen gaan over problemen,  maar ook over oplossingen zoeken.

Zolang groepen jongeren apart in het dorp blijven uitgaan zal er geen integratie plaatsvinden. Twee allochtone jongeren hadden hierover een wens: een jeugdhonk voor de wat oudere jongeren om gezellig vrijdagmiddag-avond of in het weekend samen te komen. Hier kunnen culturen samenkomen en ideeen en standpunten uitwisselen. Dus geen harde muziek of dans, maar gewoon voor het gesprek over zaken dat jongeren bindt of scheidt. Ook de politiek zou hier geregeld aan kunnen schuiven om te proeven wat er leeft onder deze bevolkingsgroep.

Een heel goed idee volgens de groep aanwezigen. GroenLinks ziet het belang van een dergelijk intercultureel ontmoetingscentrum in en zal dit de komende raadsperiode graag agenderen.

Als laatste kwam huisvesting voor jongeren op tafel. Dit wordt is zeer gewenst, zodat jongeren blijven maar ook na hun studie weer terug komen naar onze dorpen. Dit is zeer belangrijk voor de leefbaarheid van de nieuwe gemeente. Het huidige woningaanbod is veel te duur en er zijn er veel te weinig. Hier ligt een schone taak voor de nieuwe gemeente.

Afsluitend gaf Tofik Dibi aan dat hij het een verademing vond om eens in een gemeente te komen waar de ‘grote stadse problemen’ niet het politiek-maatschappelijke klimaat uitmaken. Hij vond het een nuttig werkbezoek en wenste GroenLinks veel zetels toe de komende raadsverkiezingen.