Resultaat voor Links.
GroenLinks motie aangenomen: geen hogere lokale belastingen.
Ook unanieme steun beter scheiden afval.
Onze fractie kon na de laatste raadsvergadering tevreden naar huis. Er was winst geboekt: geen hogere lasten voor de burger en een succesje op duurzaamheid. Ook andere door GroenLinks ingediende en gesteunde moties werden aangenomen.
Hieronder het belangrijkste uit de vergadering:
Ons nieuwe raadslid, Ronald Fredriksz, werd geïnstalleerd.
Dit vanwege langdurige afwezigheid van raadslid Broos de Groot in verband met ziekte. Wat eigenlijk een heuglijk moment had moeten zijn, was nu een domper voor de toch al geplaagde fractie. Door omstandigheden zijn er al meer wisselingen geweest in onze fractie en bij onze commissieleden. Ik hoop dat Broos na deze moeilijke periode goed herstelt, zodat hij volgend jaar op een prettige manier afscheid kan nemen van raad en fractie. Ronald wens ik natuurlijk alle wijsheid (hoewel ik weet dat hij die al in ruime mate heeft) en een goede gezondheid toe. We gaan ervoor Ronald!!
Het ontwerp bestemmingsplan Meije 35-37 is goedgekeurd met steun van onze fractie.
Dit bestemmingsplan heeft al een lange geschiedenis. Ook de rechter is er al aan te pas gekomen is. Het gaat om het legaliseren van de bestaande situatie waarin agrarische bestemming bedrijfsbestemming is geworden. De raad keurde het bestemmingsplan met steun van GroenLinks goed.
Een punt van discussie was nog een juridisch onderbouwd akoestisch onderzoek over de verkeerssituatie als gevolg van de bedrijvigheid.
Het gaat dan om een geconstateerde overschrijding van 3 dB bij een uitrit waar meer verkeersbewegingen zijn. De fractie van GroenLinks vindt de overschrijding te verwaarlozen en heeft daarom ingestemd met het bestemmingsplan Meij 35-37. Of het dossier hiermee ook gesloten is, zal de toekomst moeten uitwijzen.
De Nieuwe Regio. Ook GroenLinks pleit ervoor Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Woerden hier deel van uit te laten maken.
De raad werd gevraagd in te stemmen met de visie op de Nieuwe Regio 2.1, de vorming op bestuurlijke programma’s tot een nieuwe regionale samenwerking. De gemeenteraad zit in dit dossier grotendeels op één lijn. We zien dat de toekomst van onze gemeente niet geborgd is als we zelfstandig beleid blijven voeren over onder andere het Groene Hart , ruimte en wonen, verkeer en vervoer, economie en arbeidsmarkt, natuur en water en decentralisaties sociaal domein. We moeten dus partners zoeken waarmee we deze zaken samen kunnen doen.
Eerst aangewezen zijn de gemeenten van het voormalige ISMH: Gouda, Zuidplas, Waddinxveen, Bergambacht, Schoonhoven, Ouderkerk, Nederlek en Vlist (de laatste vijf zijn de zogenaamde K5). De gemeenteraad en de fractie van GroenLinks vinden dat ook Alphen a/d Rijn, Nieuwkoop en Woerden erbij horen omdat zij óf eenzelfde karakter hebben als onze gemeente óf buurgemeente zijn, in het Groene Hart liggen en met elkaar een groot deel van het Groene Hart beslaan. Hierdoor zou de bestuurlijke samenwerking een robuuste omvang krijgen en een gebied bestrijken met zo’n 300.000 inwoners.
Gesprekken met deze gemeenten zijn overigens gaande, er is zelfs discussie of Woerden niet tot de provincie Zuid-Holland kan gaan behoren. De gemeenteraad wil de laatst genoemde gemeenten graag meenemen in het proces van visievorming op de Nieuwe Regio(NR). De huidige stuurgroep NR is van het belang hiervan doordrongen, echter er is nog niet genoeg beweging om dit ook al vorm te zien krijgen. De visie wordt daarom unaniem als richtinggevend gezien.
De raad heeft het college opgeroepen nogmaals naar de bredere oriëntering te kijken en de andere partners mee te nemen in het proces. Mocht dit niet naar tevredenheid gebeuren, dan houdt deze zich het recht voor haar positie opnieuw te bepalen. Met het unaniem aannemen van deze laatste motie werd dit punt afgesloten.
De jaarrekening 2012 werd besproken als vervolg op de vergadering in juli.
Ons standpunt: voorzichtiger begroten.
De jaarrekening heeft een negatief saldo van 2 miljoen euro, met name door de negatieve resultaten uit de grondexploitaties. Zonder deze zou de afrekening 7 ton positief zijn. GroenLinks vindt deze redenatie te gemakkelijk omdat er zeer ruim begroot is en diverse posten niet geheel uitgeput zijn. Zo krijg je vanzelf meevallers. De uitputting van de diverse posten worden zienderogen meer en de verwachting is dan ook dat de posten in 2014 geheel zijn uitgeput. De vraag is of er bewust ruim begroot wordt om de eventuele tegenvallers hiermee op te vangen. GroenLinks vindt dat er geen bewuste meevallers in de begroting moeten worden ingebouwd. De eventuele echte meevallers moeten echter wel gebruikt worden om de financiële situatie van de gemeente te verbeteren en niet direct weer worden uitgegeven, zoals nu het geval is. Financiële tegenvallers moeten volgens onze fractie worden opgevangen binnen het programma waarbinnen deze zijn ontstaan. Een ander punt is, dat er een groot verschil zit tussen de rente waarmee wordt begroot (3,5%) en de werkelijk rente. Dit levert een meevaller op van € 562.000.
Unanieme steun voor motie van GroenLinks het scheidingspercentage van afval te verhogen.
Het CDA kwam met een punt dat ons erg aansprak, namelijk de hoge incidentele kosten voor afvalscheiding. De rekening is maar liefst € 527.000 hoger uitgevallen dan begroot. De verklaring van het college is dat dit te wijten is aan de overgang van de minicontainers naar de ondergrondse containers. GroenLinks vindt dat we daar wel een hele hoge prijs voor betalen, maar ziet ook de voordelen van ondergronds inzamelen. Over dit onderwerp heeft de fractie van GroenLinks een motie ingediend die het college oproept een plan te maken het scheidingspercentage afval, dat nu op 55% ligt, op te voeren naar 60%, waarbij de huidige inzamelmiddelen benut worden. Hier vonden we unaniem steun bij de raad. Een mooi succesje.
GroenLinks motie aangenomen: geen stijging OZB in 2014
Een ander succes boekten we bij de behandeling van de Kadernota, de nota die de kaders aangeeft van het beleid en financiën 2014-2017. Deze leidt tot de programmabegroting die in het najaar behandeld wordt. In een eerdere column heb ik al aangegeven dat, als we zo nodig een rondweg willen en daar een flinke financiële aderlating tegenover staat, dit niet ten koste van de voorzieningen en lasten van de inwoners van onze gemeente mag gaan. ‘Basta’ was mijn lijfspreuk. Welnu, dit was het moment om de kaders voor komende jaren vast te leggen en de fractie van GroenLinks bedacht zich geen seconde om in ieder geval de OZB voor alle inwoners niet te laten stijgen in 2014: geen inflatiecorrectie, geen jaarlijkse stijging, Basta! De fractie vindt dat de inwoners het al zwaar genoeg hebben en er al te veel lastenverzwaringen op ze afkomen. Zodoende was dit het moment om in ieder geval één kader mee te geven die de OZB zal bevriezen. Ook is het onze fractie niet ontgaan dat we in de landelijke staatjes van de gemeentelijke belasting bovenin het linker rijtje zijn beland. En dat is voor onze doorsnee gemeente een te hoge plek. De voorzieningen zijn goed, sport en cultuur alom aanwezig, maar we zijn gaan overdrijven met onder andere de aanleg van een miljoenen kostende rondweg. Daarom zeggen we: Basta! De motie werd breed gedragen met hier en daar flinke verdeeldheid bij de grote partijen. VVD stemde op één raadslid na voor, BBR, CU en PvdA geheel voor, SGP geheel tegen en één CDA-raadslid voor, de rest tegen! Bij de begroting in november krijgen we gevolgen van deze motie onder ogen.
Mede door GroenLinks ingediende motie aangenomen: onderzoek naar mogelijkheden kleine camping Reeuwijk.
Door een motie, op initiatief van de PvdA en mede door ons en SGP ingediend, hebben we het college opgeroepen te onderzoeken of er mogelijkheden zijn een camping voor trekkers en bescheiden seizoensplaatsen te realiseren. De motie werd raadsbreed en door het college omarmd.
BBR diende nog een motie in om het watertoerisme actiever te faciliteren en garant te staan voor de aanleg van aanlegsteigers aan de Oude Rijn. Ook deze motie werd door onze fractie en de gehele raad breed ondersteund.
Handhavingsbeleid Wabo.
De fractie van GroenLinks diende op initiatief van de fractie van PvdA mede een motie in om de evaluatie van het handhavingsbeleid in het najaar te agenderen en te komen tot een jaarlijkse prioriteitsstelling, zodat alle beleidsgebieden de aandacht krijgen. Deze motie werd ook aangenomen. We krijgen dit onderwerp dus dit najaar terug op de agenda.
En verder.
Bestemmingsplan Kerkweg 17 te Reeuwijk-Dorp (wijziging agrarische bestemming naar wonen en natuur zodat boerderij een burgerwoning en weilanden extensief agrarisch gebruikt kunnen worden), Economische beleidsvisie met werkprogramma en het omzetten van de erfpacht appartementencomplexen Saten 1,2, en 3 (Reeuwijk-Brug West) naar eeuwig durend met mogelijkheid tot afkoop werden vervolgens alle aangenomen.
Robèrt Smits, fractievoorzitter.