De 10 Belangrijkste Programmapunten GroenLinks Bodegraven - Reeuwijk 2011-2014.

GROENLINKS, DAT WERKT NATUURLIJK!

1. Behoud van de open ruimte tussen de kernen
2. Duurzame bedrijvigheid
3. Milieu, een zaak van iedereen
4. Uit de auto
5. Niet méér, maar andere woningen
6. Ondersteuning naar werk, maar ook een vangnet
7. Brede scholen en goede voorzieningen
8. Meer interculturele ontmoetingen
9. Meer inspraak van bewoners
10. Kansen fusie benutten

Verkiezingsprogramma 2011-2014.

De 10 Hoofdpunten

Belangrijkste Programmapunten GroenLinks Bodegraven - Reeuwijk 2011-2014.

GROENLINKS, DAT WERKT NATUURLIJK!

1.

Behoud van de open ruimte tussen de kernen

GroenLinks wil dat de nieuwe gemeente zich profileert als een echte Groene Hart-gemeente. Dit kan door de open ruimte te behouden tussen de kernen Bodegraven, Reeuwijk-Brug, Waarder, Nieuwerbrug, Driebruggen, De Meije en Reeuwijk-Dorp en oog te hebben voor kenmerkende gebouwen en gebieden. De kernen moeten hun dorpse karakter bewaren. We zijn zuinig op ons landschap. We leven in een kwetsbaar veengebied, waar evenwicht tussen natuur en agrarische bedrijvigheid nodig is. Agrarische bedrijven spelen een actieve rol bij het natuurbeheer.

2.

Duurzame bedrijvigheid

GroenLinks wil verantwoord ondernemerschap stimuleren in de nieuwe gemeente zodat mens en milieu er beter van worden. Over eventuele nieuwe bedrijventerreinen wordt pas gesproken als bestaande bedrijventerreinen beter zijn benut en duurzaam zijn gerenoveerd. De keuze van nieuwe bedrijventerreinen moet de gemeente regionaal regelen en compenseren met natuur. Alleen kleinschalige bedrijvigheid en recreatie passen in de nieuwe gemeente.

Samenwerking met de ondernemers is nodig om dit te bereiken.

3.

Milieu, een zaak van iedereen

GroenLinks wil dat de nieuwe gemeente klimaatneutraal wordt, d.w.z. 80% CO2-reductie en 80% duurzame energie in 20 jaar (2030). Hiervoor is een flinke inspanning nodig van iedereen. Daarom maakt de gemeente duidelijke afspraken met maatschappelijke partners en betrekt ze bewoners actief bij haar beleid. De gemeente moet investeringen in een beter milieu stimuleren en afvalscheiding op individuele basis belonen.

4.

Uit de auto

GroenLinks wil dat de nieuwe gemeente fietsers en voetgangers meer de ruimte geeft in de centra. Een begin kan zijn om voetgangersgebieden aan te wijzen op koopavonden. De gemeente moet het openbaar vervoer in de regio bevorderen. Voor de schoolgaande jeugd moet de bus aansluiten op de schooltijden. Zwaar verkeer moet worden geweerd uit de kernen en van de B-wegen. Bedrijven die wel van deze wegen gebruik maken, betalen mee aan het onderhoud.

5.

Niet méér, maar andere woningen

GroenLinks wil geen nieuwe woonwijken in de open ruimte. Groeien hoeft niet. Het huidige woningbestand moet wel veranderen en geschikt worden gemaakt voor jongeren, starters en senioren. Dit kan en moet binnen de bebouwde kom. GroenLinks wil dat ook jongeren blijven wonen in de nieuwe gemeente. Daarom moeten voorzieningen voor jongeren, zoals sportaccommodaties en discotheken, verbeteren. Hierdoor blijft de nieuwe gemeente vitaal.

6.

Ondersteuning naar werk, maar ook een vangnet

GroenLinks wil dat in de nieuwe gemeente iedereen mee kan doen, liefst door werk. Dit betekent een actief beleid voor kwetsbare groepen, zoals de minima en werklozen. Inkomens die lager zijn dan 120% van het bijstandsniveau wil GroenLinks vrijstellen van gemeentelijke belastingen.

7.

Brede scholen en goede voorzieningen

GroenLinks wil een betere samenwerking tussen basisscholen, kinderopvang, buitenschoolse opvang, sportverenigingen, cultuurinstellingen en de centra voor Jeugd en Gezin. Gezamenlijke huisvesting is niet per sé nodig. GroenLinks wil goede en betaalbare voorzieningen, zoals zwembaden, bibliotheken, culturele en zorgcentra. In de kleine kernen kan de leefbaarheid op peil blijven door gewenste voorzieningen te realiseren of te behouden.

8.

Meer interculturele ontmoetingen

GroenLinks wil dat de nieuwe gemeente ontmoeting en debat tussen verschillende etnische en religieuze groepen stimuleert en faciliteert, bijvoorbeeld door een intercultureel ontmoetingscentrum. Op korte termijn zal de nieuwe Bodegraafse moskee er moeten staan.

9.

Meer inspraak van bewoners

GroenLinks wil dat de nieuwe gemeente bewoners betrekt bij haar beleid en ruimte geeft aan initiatieven vanuit de bevolking. Dat kan door bewoners vanaf het begin te laten meedenken over de toekomst van hun wijk of dorp. Mensen kennen namelijk hun omgeving het best. De gemeente moet bewonersverenigingen, wijkteams of dorpsraden een duidelijke rol geven in de besluitvorming.

10.

Kansen fusie benutten

GroenLinks ziet in de fusie een kans om de sterke punten van Bodegraven en Reeuwijk te benutten. Het terugbrengen van het aantal ambtenaren mag geen kwaliteitsverlies betekenen. De gemeentelijke diensten en loketten moeten voor iedereen bereikbaar zijn en blijven, bijvoorbeeld door servicepunten in enkele kleine kernen te realiseren. De tarieven moeten stapsgewijs gelijkgetrokken worden.

 <-->