Van de fractie: raadsvergadering 11 en 12 december 2013
Ondernemen, duurzaamheid, woningbouw en financiën

Lees verder over, onder meer, ondernemersfonds, winkelsluitingstijden, duurzaamheidsvisie,overschrijding personeelskosten, belasting tarieven en prioriteiten woningbouw

Ondernemersfonds.
GroenLinks heeft in deze raadsvergadering voor de oprichting van een ondernemersfonds gestemd.
Met dit ondernemingsfonds faciliteert de gemeente de financiën en beheren ondernemers deze gelden en spreken gezamenlijk af hoe ze besteed worden. GroenLinks ziet dit als een kans om de samenwerking tussen de ondernemers -en zo het economische klimaat- te versterken.
Een aantal maatschappelijke organisaties -zoals De Zon en Loose End, maar ook LTO- heeft gevraagd om restitutie van de bijdrage wanneer zij geen gezamenlijke nuttige bestedingen kunnen vinden. Dit vinden we redelijk.
De oprichters van het ondernemersfonds hebben de fractie kunnen overtuigen dat er genoeg draagvlak is onder de deelnemende ondernemers.
De raad heeft als eis gesteld dat er binnen de pilot periode van 3 jaar een goede evaluatie gedaan wordt op het bereikte resultaat, maar ook op het draagvlak. We zullen het fonds kritisch volgen.

Winkelsluitingstijden
Dit punt was al diverse keren besproken in de commissie- en raadsvergaderingen en gaat over de nieuwe afspraken die zijn gemaakt met betrekking tot de zondagsopenstelling van de (grote) detailhandel. Het college wil het aantal openstellingen op zondag in het centrum terugbrengen van 12 naar 8 dagen per jaar.
GroenLinks kon zich vinden in deze beperking in het centrum. Gebleken is dat er niet heel veel animo is voor de openstellingen, waarschijnlijk omdat een groot gedeelte van de ondernemers niet mee doet vanuit geloofsoverwegingen.
Waar GroenLinks zich door middel van amendementen met de PvdA wel hard voor heeft gemaakt, zijn de openstellingen op zondag van de supermarkten en de grote detailhandel in de periferie.
We zien een grote behoefte bij de inwoners die op zondag naar de super gaan en vinden het dan ook niet terecht dat er onder en boven de A12 maar één supermarkt open mag zijn. Supermarktondernemers moeten zelf uit kunnen maken of zij open willen zijn tussen 16.00 uur en 20.00 uur op zondag. Uiteraard is er respect en begrip voor hen die de zondagsrust koesteren.
Bij de (grote) detailhandel speelt in onze overwegingen mee het versterken van het vestigingsklimaat voor ondernemers, wat weer goed voor de werkgelegenheid is. Om ons heen zijn er meerdere gemeenten die de periferie op zondag openstellen. Hier kun je niet meer omheen. Wat de verstoring van de zondagsrust betreft, wij schatten in dat openstelling nauwelijks effect zal hebben. De kerken immers, bevinden zich in en rond het centrum, evenals de woongebieden.
Beide amendementen werden overigens door de coalitie afgewezen en haalden het dan ook niet. Jammer. De coalitie die overigens wel voor het ondernemersfonds stemde omdat dit fonds het economisch klimaat zou kunnen versterken! Begrijpt u het nog?

Duurzaamheidsvisie
De fractie had aangegeven op dit voor ons erg belangrijke onderwerp een stemverklaring af te geven nadat was bepaald dat de duurzaamheidsvisie van de gemeente een hamerstuk op de vergadering zou zijn.
GroenLinks is blij en positief dat er een visie op duurzaamheid ligt. Het heeft een aantal jaren geduurd, maar nu wordt duurzaamheid concreet.
De fractie vindt wel dat de visie nog kan worden aangescherpt en meer concreet gemaakt mag worden. Er wordt nog teveel gehoopt op technologische ontwikkelingen, terwijl bijvoorbeeld windenergie totaal niet genoemd is. Een techniek die vermeden wordt vanwege zijn aantasting van het landschap, werd in de commissie gezegd. De fractie kan deze redenering volgen als het om locaties midden in de polder gaat, maar er zijn zat mogelijkheden voor windmolens langs de snelwegen en op, of aansluitend aan, onze bedrijfsterreinen, zoals bijvoorbeeld Waddinxveen gedaan heeft. De opwekking van schone energie vindt daar plaats waar zij ook het meest verbruikt wordt!
De fractie had nog een kritisch punt over het uitvoeringsprogramma. Het college wil de mogelijkheid openhouden de ambitie op het gebied van duurzaamheid te temperen als er bijvoorbeeld geen geld of wil is deze volgens plan uit te voeren. Bij de begrotingsbehandeling hebben we gezorgd voor extra budget voor duurzaamheid, maar dit is niet toereikend voor een echt ambitieus programma, vandaar onze zorg.
We gaan het uitvoeringsprogramma uiteraard kritisch volgen en daar waar nodig van ons laten horen.

Burap
Uit de financiële bestuursrapportage bleek dat er een forse overschrijding was van de personeelskosten. Voor een belangrijk deel kwam dit omdat het gemeentebestuur geen goed overzicht -en dus geen controle- had over de inhuur van extern personeel. De burgemeester - als eerstverantwoordelijke voor het personeelsbeleid - zegde toe om samen met de interim gemeentesecretaris hier strakker op te sturen, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. De raad nam hier genoegen mee.

Verordeningen
De gemeenteraad heeft ook de verordeningen met de tarieven voor de verschillende belastingen, heffingen en leges vastgesteld. Dankzij een motie die GroenLinks bij de behandeling van de Kadernota indiende, bleven de OZB-lasten gemiddeld gelijk. De overige heffingen en leges stegen met 2,47 %, dat als inflatiepercentage werd gehanteerd. GroenLinks vond dit percentage eigenlijk te hoog, maar kon nu niets doen omdat dit al eerder was afgesproken.

Prioriteiten woningbouwprogramma
Om te voorkomen dat de gemeente onder preventief financieel toezicht van de provincie gaat komen, moest de raad voor het eind van het jaar laten zien dat door het toepassen van de zogenoemde correctie bovenlangs - een financiële constructie om de verliezen op de grondposities op te vangen- de algemene reserve de eerstkomende jaren niet negatief zou worden. Het college heeft dat gedaan door bij de prioritering van het woningbouwprogramma vooral projecten op te nemen die financieel voordelig zijn. Hierdoor zitten in het programma- volgens GroenLinks- te veel dure koopwoningen en te weinig sociale huur- en koopwoningen. Ook andere partijen hadden om verschillende redenen moeite met de voorgestelde prioriteiten. Om uit dit lastige dilemma te komen, besloot de raad unaniem - na een schorsing van drie kwartier - om het woningbouwprogramma zonder discussie vast te stellen, maar er in januari  uitgebreider over te spreken in commissie en raad. Het woningbouwprogramma kan dan worden gewijzigd zonder dat er het risico bestaat dat de gemeente onder preventief financieel toezicht van de provincie komt.