Enkele punten uitgelicht:
- Raadsspreekuur, voorafgaand aan de Raadsvergadering
- De subsidieverordening voor de Incidentele Subsidies
- Driebruggen mini winkelcentrum
- Vromade Woon-Zorg-Welzijnskruispunt
- Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO); harmonisatiebeleid met nieuwe verordening.

Raadsspreekuur, voorafgaand aan de Raadsvergadering.
Hier waren drie insprekers met hun wensen. Drs. J.A. Plugge gaf de noodzaak aan van een eigen gebouw ( op het bedrijventerrein) voor het kerkgenootschap Pinkstergemeente Morgenstond Bodegraven ( PGM). Dhr. Jaap Hoek van de Da Costa School sprak over het lokalentekort van zijn school. Hij kwam met het alternatief van uitbreiding  in de bestaande gymzaal. Hans Vink pleitte voor een kunstgrasveld voor RVC ( Reeuwijk).
 
De subsidieverordening voor de Incidentele Subsidies.
Het College wil de incidentele subsidies gewijzigd zien in een jaarlijkse sportprijs. Gelukkig was de meerderheid van de Raad ervoor de mogelijkheid voor kleine subsidies voor leuke ideeën en activiteiten te handhaven, tot max. € 500,  i.p.v. zo'n jaarlijkse sportprijs. Initiatieven op alle beleidsterreinen kunnen nu voor deze subsidies in aanmerking komen, maar initiatieven op het gebied van het milieu zullen er helaas niet onder gaan vallen. Dit hadden PvdA en GL wel graag gewild. Zij stelden voor dat initiatieven op het gebied van duurzaamheid ook voor de prijs in aanmerking zouden kunnen komen. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om het organiseren van activiteiten als beurzen of symposia. Er wordt in dit verband dus niet gedacht aan het verstrekken van subsidies voor b.v. zonnepanelen. Met het voorstel van GroenLinks/ PvdA leek de Commissie geen probleem te hebben, maar de Raad had dat wel, jammer.
 
Driebruggen mini winkelcentrum.
Over dit onderwerp was heel wat  te doen omdat er al vergevorderde plannen waren en het college geen financiële ondersteuning meer wilde geven. Er waren heel veel Driebruggers aanwezig om de plannen voor het centrum te steunen. De SGP had voorstellen voorbereid om dit project toch door te laten gaan met een gevraagde bijdrage van € 50.000,-. De coalitiepartijen overboden dit voorstel verrassend met een krediet van € 100.000  om zo geen grondrisico’s te nemen. GroenLinks kon zich in de plannen van de SGP vinden, op 1 voorstel na:een service-punt van de gemeente. GroenLinks vindt dat er voorlopig geen uitbreiding van service-punten in de kleine kernen moet plaatsvinden. In de huidige financieel krappe tijd moet de gemeente zo efficiënt mogelijk werken. Het voorstel van de coalitie werd wel algemeen gesteund, al vonden de oppositiepartijen dit een overtrokken besluit. Maar het doel voor Driebruggen was bereikt.
 
Vromade Woon-Zorg-Welzijnskruispunt.
Dit onderwerp heeft al heel wat keren op de agenda gestaan. De optie met 5 woonlagen blijft de enig haalbare om dit Woon-Zorg-Welzijns-project met nog 28 appartementen niet nog kostbaarder te maken. De bezwaren van omwonenden zijn reeds lang bekend en deels gegrond. De gemeente moet daarom de onderbouwing van het bestemmingsplan verbeteren. Het algemeen belang telt hier zwaar voor ons, maar een aantal bezwaren moet toch wel serieus genomen worden.  De 5 lagen op zich zijn voor GroenLinks het probleem niet. De meerderheid van de Raad, waaronder GroenLinks, steunde het College om ermee verder te gaan. Het is ook belangrijk hoe het definitieve plan van de z.g. banaan eruit gaat zien. Maar aan dit zorgpunt met de10x soc, huur en 18x ADL appartementen, is dringend behoefte.

*Wet Maatschappelijke Ondersteuning,* harmonisatiebeleid met nieuwe verordening. Vanwege de bezuinigingsmaatregelen die de overheid neemt en die ze ook aan de gemeente oplegt, werd tot een aantal wijzigingen besloten. Deze wijzigingen zijn o.a. afschaffing forfaitaire bijdrage voor vervoer buitenshuis en minder mogelijkheden om de eigen auto te gebruiken. Verder kan de Gemeente in meer gevallen een eigen bijdrage innen bij de verschillende vergoedingen. Het College en de Raad willen in 2012 ca. 200.000 € bezuinigen op de WMO en hadden dus niet veel andere keuzes dan beperken van regelingen. Een grote groep bewoners die van de WMO afhankelijk zijn, zal hiermee te maken krijgen. Een verbetering  ten opzichte van de huidige situatie wordt de mogelijkheid om een begeleider mee te nemen voor iemand met een CVV-pas.

Als GroenLinks hebben we gepoogd de keuzevrijheid voor eigen vervoer in stand te houden, maar dat was volgens de wethouder niet mogelijk vanwege het primaat CVV. GroenLinks zal open staan voor geluiden uit de praktijk om de knelpunten goed te leren kennen..