Wonen en Werken Commissievergadering 16 sept. 2010 met een Moskee


/* /*]]>*/

Commissievergadering Wonen en Werken 16 sept. 2010

Weer spannend en vol ergernissen.

Er stonden twee belangrijke punten op de agenda:

1e Het Haalbaarheidsonderzoek van het Veenweide-convenant voor Bodegraven Noord. Het open poldergebied tussen de Meije en Bodegraven.

Veel agrariërs waren aanwezig en het CDA had veel kritiek op de werkbaarheid voor de boeren en het vernatten van grasland. Terecht het moet voor boeren werkbaar blijven daarin steunen wij hen, maar ook de ontwikkeling van natuur voor de EHS is een nationaal belang wat uitvoering nodig heeft in het Groene Hart, al mag het hier en daar wat minder groots.

2e Het andere punt was het bestemmingsplan voor de Moskee aan de Noordzijde.

Het ging om de volgende stap in de realisering van een plek voor de Moskee of ICC. Na de avond over de mogelijk passende bouwvorm aan de rand van het dorp werd ook hier weer veel discussie verwacht, en die was er met een zeer volle publiek tribune. Zeker de Islamitische gemeenschap liet zich zien en horen met veel jong publiek en insprekers.

Weer gaven een aantal partijen zoals Beter Bodegraven en de Christen Unie aan niet akkoord te gaan met de locatie Noordzijde, maar nu trok ook de VVD het plan plotseling in twijfel en wilde uitstel en weer verder onderzoek. Toen ook de SGP nog eens omging zag het er even slecht uit, na een schorsing bedacht men zich gelukkig. Er komt er een kort juridisch onderzoek, zodat men 30 sept. een verantwoord raadsbesluit kan nemen. Want dat de Moskee er eindelijk moet komen zeggen ze allemaal, maar eindelijk een keuze maken is wat anders.

In de discussie werden er weer alle goede bedoelingen, mogelijk bezwaren en opties genoemd. GroenLinks ziet ondanks alle bekende argumenten nog geen betere oplossing. Dit is een logische vervolgstap voor de eindelijk gekozen plek. De Bodegraafse partijen hebben lang genoeg de kans gehad wat anders aan te bieden en dat er in de bouwwereld veel veranderd weten we allang, maar het college biedt geen andere opties.

Het algemeen belang om de grote Islamitische gemeenschap nu een locatie aan te wijzen, weegt voor voor PvdA en GroenLinks heel zwaar. Dit mag geen politieke speelbal meer zijn. Wij vragen de Islamitische gemeenschap in vertrouwen de vergadering van 30 sept. tegemoet te zien.

Tot en op 30 spetember gaan we alles op alles zetten om besluitvrming voor elkaar te krijgen.

Broos de Groot Raadslid GroenLinks

 < ><-->