De fractie van GroenLinks heeft zich in de commissie Bestuur en Financiën van de gemeente achter het collegevoorstel betreffende de zondagsopening gesteld. Wat zijn nu de argumenten hiervoor? De discussie over de zondagsopening richt zich op een aantal aspecten, waarvan de belangrijkste de zondagsrust en de economie zijn.
Met betrekking tot de zondagsrust vinden we dat iedereen in beginsel zelf moet kunnen bepalen wat hij of zij op de zondag wil doen. Daarbij moet je wel rekening houden met elkaar en ruimte geven aan elkaar. Voor de een betekent dat het beleven van de zondagsrust door naar de kerk te gaan, de ander gaat op familiebezoek en weer een ander wil juist heel actief bezig zijn met sport of recreatie. Ook zijn er mensen die op zondag willen shoppen of boodschappen doen. Zolang je geen overlast bezorgt, moet dat allemaal mogelijk zijn, vinden wij. In een tolerante samenleving hoef je het niet eens te zijn met wat een ander doet, en laat je elkaar in haar of zijn waarde.
Bij het economisch aspect gaat het er om wat de zondagsopening betekent voor de ondernemers en consumenten in onze gemeente. Het is niet zo dat er in totaliteit meer gekocht wordt als er winkels op zondag open gaan; er vindt vooral een verschuiving van de bestedingen plaats. Die verschuiving kan gaan van omliggende plaatsen naar onze gemeente, van winkels die niet open zijn naar winkels die wel open zijn en tenslotte zijn er ook verschuivingen in de tijd.
Heeft de zondagsopening van de supermarkten nu gevolgen voor de kleine middenstander? Waarschijnlijk zal dit beperkt zijn. De kleine kruidenier is al jaren geleden verdwenen door de concurrentie van de supermarkt en een slager of bakker heeft nu toch zijn eigen klantenkring die meer voor kwaliteit gaat. De zondagsopening van de supers verandert daar nauwelijks iets aan. Voor de supermarkten gaat het vooral om een verschuiving van omliggende plaatsen naar onze gemeente en om een verschuiving binnen de week. Of de extra omzet opweegt tegen de extra kosten moeten de ondernemers zelf bepalen, daar gaan wij niet over. De consument heeft er in elk geval behoefte aan, zo blijkt uit de bezoekersaantallen.
De openstelling van andere winkels en bedrijven, op maximaal 12 dagen per jaar, moet nog worden ingevuld. Wij gaan ervan uit dat de ondernemers zelf kunnen inschatten of de consument er behoefte aan heeft en of het voor hen zelf voordelig is om mee te doen aan die zondagsopenstelling. Dat is de verantwoordelijkheid van de ondernemers. Wij denken wel dat zo’n zondagsopenstelling kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid en levendigheid van de centra, zonder dat die levendigheid ten koste hoeft te gaan van de rust.
Kortom, alles overwegende vinden wij dat we voor de zondagsopenstelling moeten zijn.
Namens de fractie van GroenLinks
Ronald Fredriksz
Robèrt Smits