Robèrt mocht samen met schrijfster Christine Pannebakker in Bodegraven het startschot geven voor een speurtocht die de schooljeugd in het kader van Supporter van Schoon langs diverse winkels stuurde.
Dit startschot was tevens het begin van de duurzaamheidsmarkt in de hal van het gemeentehuis en buiten op het Raadhuisplein. Robèrt was hier te zien in een kraam, waar hij meehielp heerlijke gerechten te maken van voedsel dat over de houdbaarheidsdatum heen was. AH had de ingrediënten beschikbaar gesteld, het eindproduct werd gratis aangeboden aan de bezoekers van de markt. Robèrt: “Ik vind dit idee, in het kader van de voedselverspilling en ‘Afval bestaat niet’, top. Er mag vaker aandacht voor zijn.”
In de raadszaal debatteerden plaatselijke ondernemers, milieudienst, wethouder Oskam en Cyclus, de afval inzamelaar van de gemeente. Het debat ging over de verantwoordelijkheid die bedrijven hebben voor het scheiden van afvalstoffen. Het blijkt dat ondernemers in onze gemeente nog weinig scheiden, in tegenstelling tot de burgers. Bedrijven maken rekensommen en komen dan vaak tot de conclusie dat ze beter kunnen betalen voor restafval dat ongescheiden is, dan inzetten op het scheiden van alle fracties. Vanaf 1 januari 2015 wordt deze restafvalfractie echter flink duurder, waardoor het rekensommetje hopelijk anders uitvalt. Gelukkig zijn er ook bedrijven die zich maatschappelijk verantwoord opstellen en flink hun best doen op afvalgebied. Goed hierbij is dat veel fracties ook geld opleveren, denk bijvoorbeeld aan metalen. Het debat had als resultaat dat partijen binnenkort aan tafel gaan om de mogelijkheden op de bedrijventerreinen voor afval inzamelen te bespreken en mogelijk verder uit te werken. Een goed begin.
De duurzaamheidsmarkt was een eerste initiatief en verdient zeker navolging. Smits:”Hopelijk is er volgend jaar een nog groter deel van onze inwoners bij betrokken. Hulde aan de gemeente en de Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk!”