Van de week zei een collega tegen mij: ”Wat heb jij een leuke trui aan”. Ik heb haar bedankt, maar durfde niet te zeggen dat ik die trui al een aantal jaartjes heb.

Het is natuurlijk niet zo hip om niet de laatste mode aan te schaffen. Maar wat is er eigenlijk mis mee? Ik vind het een leuke trui, dus waarom moet onze kleding altijd spiksplinternieuw zijn? Is het niet veel leuker om je eigen stijl te hebben qua kleding dan achter de massa aan te lopen?

En dit geldt natuurlijk niet alleen voor kleding, maar ook voor bijvoorbeeld meubels en elektronica. Waarom moet je het nieuwste model telefoon hebben terwijl je oude nog prima voldoet? We kopen vaker dan nodig is nieuwe spullen. Dat kost niet alleen onnodig veel geld, maar zorgt ook voor een berg afval.

Spullen kunnen natuurlijk ook tweedehands worden gekocht. Ook kun je zelf je oude spulletjes weer verkopen. Binnen onze gemeente hebben we gelukkig een aantal kringloop- en tweedehandswinkels. En je hoeft natuurlijk niet alles zelf te bezitten. Is het mogelijk om het van iemand te lenen of te huren?

Soms kan een product nog langer mee door een kleine reparatie te laten uitvoeren. Helaas weten we vaak niet meer hoe we het zelf kunnen repareren. In veel gemeenten zijn daarom al  repair café's geopend. In onze gemeente zijn hier ook al plannen voor. Ik hoop dat deze plannen werkelijkheid worden en dat we binnenkort ook zo’n café hebben.

Door bovenstaande toe te passen heb je eigenlijk al de eerste drie regels om de afvalberg te verkleinen: weigeren, verminderen en hergebruiken. Dus door slim te kopen, minder te kopen en langer met onze spullen te doen, kunnen we gezamenlijk de berg afval verminderen. Doet u met mij mee? Laat het mij weten.

Email: eheemskerk@bodegraven-reeuwijk.nl of twitter @ellyheemskerk.