Ik was pas bij een 'meet-up' (gewoon bijeenkomst) van Jesse Klaver van mijn partij GroenLinks. Het was in een kerk in Rotterdam, een bijzonder mooie omgeving. Ik was vroeg en met een collega van wie de dochter ook zou komen. Deze dochter was helemaal overstuur omdat haar fiets gestolen was en sloot net voor tijd aan, tranen in haar ogen.

Ik zat vlak achter Jesse Klaver en kon dus goed volgen hoe 'natuurlijk' alles verliep. Wat me opviel was dat de zaal bijna helemaal gevuld was met jongeren, die goed opgeleid waren.

Tja, hoe kun je dat dan zien?

Rugzakje, beetje shabby gekleed, maar vooral de vragen die ze stelden. Die vragen waren heel scherp, maar bovenal van een diepgang die ik zelden hoor in onze gemeenteraad.

Mij bekroop de vraag:

"Beste Jesse, we praten hier over de wereldproblemen en hebben daar allemaal geweldige oplossingen voor. Maar ik ben gemeenteraadslid in Bodegraven-Reeuwijk. Dorpen met gewone mensen, mensen die hard werken, soms graag feesten en in het weekend vaak rond de velden zijn te vinden.

Mensen net als ik, die de wereldproblemen wel kennen, maar ook gewoon dicht bij huis ergernissen en obstakels tegenkomen. Voetbalclubs met slechte velden, een oud zwembad, een matig aantrekkelijk centrum, de files ons dorp uit of in enzovoort."

"Beste Jesse hoe kan ik deze mensen helpen in mijn raadswerk met de oplossingen waar wij het vanavond over hebben?"

Ik kwam er niet toe deze vraag te stellen.             Waarom niet..?

Ik was geboeid door het enthousiasme van Jesse én van de luisteraars. Allemaal potentieel GroenLinksers. Zo'n machtig mooi publiek. Allemaal willen ze de wereld veranderen. Van deze mensen hebben wij er in Bodegraven-Reeuwijk ook vast heel wat, zat ik te mijmeren. Jeugd die heel wat wereldwijzer is dan ik was. Door het internet natuurlijk en door de vele opleidingen die ze volgen of gevolgd hebben in het middelbaar, hoger of universitair onderwijs.

Ook bij ons moeten er dus best veel van deze jongeren zijn, alleen kennen wij ze in de regel niet. En dat is jammer, want GroenLinks is de partij van de jeugd met de toekomst zou ik haast zeggen.

"Dus wij zijn naar jullie op zoek. Kom helpen de wereld van jou en je ouders een klein beetje te verbeteren of te veranderen! Dat geeft ons allemaal energie."

Ik keek naar de dochter van mijn collega aan het eind van de meet-up. Geen tranen meer, ze straalde enthousiasme uit. Het eerste boek met handtekening van Jesse was voor haar.

Mooi om te zien!

Nu nog deze energie overbrengen op de Bodegraafse en Reeuwijkse jeugd.

Ik zie het wel zitten, jij ook?

Kom langs, dan gaan we in gesprek! 

Mail me, Tweet me, App me, Fb me, alles kan.

Robèrt Smits